Iohannis provoaca DEZAMAGIRI printre intelectuali: „In afara de taceri, mai face ceva?”

news

Scriitorul Sever Voinescu se arata dezmagit de modul in care actioneaza presedintele Romaniei. El crede ca „nimeni nu stie ce vrea Iohannis de la mandatul sau”.

Sever Voinescu a fost prezent la Romexpo in momentul lansarii cartii lui Iohannis si a  constatat ca entuziasmul fata de presedinte este extrem de scazut, comparativ cu 19 noiembrie 2014.

„Nimeni nu aplauda si nimeni nu protesta. Nimeni nu se bucura si nimeni nu injura. Lumea se uita, pur si simplu – alb absolut! Presedintele, cu chipul scaldat de lumina camerelor tv, zimbea in dreapta si-n stinga. Pasea incet, mindru-vertical, in costumul sau impecabil. Poate ca la standul Curtea Veche sa fi avut parte de o primire ceva mai animata – ma gindesc ca acolo este normal sa se fi aflat fanii sai. Pina la standul unde si-a lansat cartea, insa, nu! Tacere totala. In orice caz, chiar si presa binevoitoare la adresa presedintelui Iohannis a raportat cam 350 de persoane prezente la lansare. Va amintiti lansarea celeilalte carti a dlui Iohanis, ”Pas cu pas”?

A avut loc pe 19 noiembrie 2014, in pavilionul cel mare de la Romexpo, acolo unde se organizeaza in fiecare toamna Tirgul de carte Gaudeamus. Atunci, entuziasmul stirnit de aparitia presedintelui abia ales a fost enorm. O energie aproape vizibila cuprinsese intregul pavilion circular. Citeva mii  de oameni au tinut sa fie de fata. Aplauze, urale, ovatii!”, a scris Voinescu intr-un comentariu publicat in EVZ.

Desi se declara in continuare sustinator al lui Iohannis, Voinescu crede  presedintele face prea putin pentru a implini asteptarile sustinatorilor sai.

„De fapt, cred ca nimeni nu stie deocamdata ce vrea acest presedinte de la propriul mandat. In afara de faptul ca a inceput sa-i creasca o statuie in sine insusi, e dificil de intrezarit altceva. Eu, de pilda, cred ca principala lui grija de cind a ajuns la Cotroceni este sa nu cumva sa semene cu Traian Basescu. Nu zic ca este o idee proasta – orice presedinte trebuie sa isi gaseasca rapid profilul propriu, in diferenta cu predecesorii. Mai ales ca, votindu-l pe el si nu pe Ponta, poporul a optat clar pentru o alta stilistica decit cea a ”bataliei” – cuvint patologic de drag primului-ministru. Dar, daca preocuparea principala a acestui presedinte este stilul, iar el gaseste cu cale sa o rezolve tacind si tinindu-se departe de trebile tarii, atunci avem cu totii (noi, nu el!) o problema. Mare! In doua vorbe, problema este ca se intoarce Ponta. Si imensa masa de romani, care l-a votat pe Iohannis anume ca sa nu vina Ponta, va fi direct pacalita.

Nu stiu ce optiuni politice are, de fapt, presedintele. Tind sa cred ca este un nostalgic uselist, dar care stie ca fosta alianta anti-Basescu nu se mai poate reface. Cred ca este prins intre o non-realitate pe care o ia drept realitate, fiindca i se pare mai simpla (o competitie cu Basescu sau, macar, cu umbra sa) si o realitate pe care refuza sa o vada, fiindca i se pare mai complicata (o competitie cu PSD si Ponta). Cert este ca presedintele Iohannis are despre Ponta o parere cu mult mai buna decit am eu si despre Basescu o parere cu mult mai proasta decit am eu. Dar nu potrivirea parerilor noastre conteaza. Conteaza ce face presedintele pentru tara lui. Ca tace, ok. Sa taca. Dar, in afara de taceri, mai face ceva?”, mai scrie Voinescu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: