Iohannis: PSD sa plece de la guvernare! Presedintele arata cine e de vina pentru haosul cu bugetul

politica

Presedintele Klaus Iohannis a demontat luni, intr-o declaratie de presa, minciunile PSD-ALDE in legatura cu intarzierea promulgarii bugetului. Seful statului a anuntat ca promulga doar legea bugetului asigurarii sociale, pentru ca altfel pensionarii risca sa nu-si primeasca banii, dar a aratat ca oricum Guvernul nu are destui bani sa faca fata obligatiilor pana la sfarsitul anului.

Presedintele a aratat ca PSD a construit un buget care nu aduce bunastare poporului, ci doar partidului si le-a cerut social-democratilor sa plece de la guvernare, pentru ca nu o fac pentru tara, ci pentru interesele personale.

„Din cauza PSD, dezvoltarea Romaniei din ultimii ani a ramas mult in urma. Si rezultatele se vad. Este culmea esecului sa nu reusesti sa aduci dezvoltare prin investitii majore in spitale, autostrazi, in scoli, intr-o perioada in care economia creste si oportunitati exista. PSD a uitat un principiu de baza al democratiei – cand guvernezi, o faci in primul rand pentru tara, nu pentru tine! Daca nu este capabil sa respecte acest principiu, si dovedeste in fiecare zi ca nu este, sa plece de la guvernare!”, a transmis Iohannis.

Seful statului a aratat si care este situatia reala cu intarzierea bugetului si motivele pentru care a contestat legea la CCR si apoi a retrimis-o in Parlament.

„Romanii au tot dreptul sa stie cum stau lucrurile in realitate cu bugetul tarii. Desi avea obligatia legala sa finalizeze si sa trimita bugetul in Parlament cel tarziu pana in data de 15 noiembrie anul trecut, Guvernul PSD nu a fost in stare sa faca asta. Bugetul a fost trimis Parlamentului abia in februarie, cu o intarziere de 3 luni, asa ca sa nu mai tipe PSD la televizor ca cineva le intarzie bugetul.

Declaratiile mincinoase si fuga de responsabilitate nu pot ascunde evidenta: PSD este unicul vinovat de situatia in care ne gasim si de faptul ca la jumatatea lunii martie nu avem buget. Dupa ce ca a intarziat inadmisibil de mult, Guvernul pesedist nu a fost capabil nici macar sa vina cu un buget realist, axat pe prioritatile Romaniei, ci a propus ceea ce am numit ‘bugetul rusinii nationale’.

E drept ca este un buget foarte bun pentru cresterea prosperitatii PSD, dar nu a Romaniei. Veniturile bugetului de stat sunt supraevaluate si incerte, in timp ce cheltuielile arata o preocupare vadita pentru finantarea partidului si a clientelei sale – vorbesc, desigur, de partidul PSD -, si nu pentru asigurarea bunei functionari a statului in beneficiul cetateanului”, a punctat presedintele.

Iohannis a prezentat si situatia reala in ce priveste promisiunile PSD de majorare a pensiilor si alocatiilor, aratand ca social-democratii nu vor de fapt ca cetatenii sa o duca mai bine, ci doar ii amagesc.

„Atrag atentia ca practica recenta a Guvernului de a majora pensiile abia in luna septembrie este un alt mod pesedist de a vinde oamenilor iluzii. Cresterea pensiilor ar fi trebuit si ar fi putut sa se produca mult mai devreme, potrivit prevederilor legale referitoare la indexarea cu rata inflatiei si cresterea reala a salariului mediu brut din anul anterior, astfel incat pensionarii sa nu sufere din cauza scaderii puterii de cumparare a banilor.

Deci, repet ca sa se inteleaga bine. Pensiile se puteau creste mult mai repede decat asa cum vrea PSD, adica de la 1 septembrie. Sau, cu alte cuvinte, din punct de vedere legal si fara nicio interventie din pix a PSD, pensionarii ar fi avut dreptul la cresterea pensiilor cu mult mai devreme. Cum si copiii ar fi putut primi alocatiile majorate de la 1 martie daca PSD si-ar fi dorit cu adevarat acest lucru.

Guvernarea PSD a esuat, iar cei care vor plati pentru a acoperi dezastrul produs sunt, din pacate, cetatenii. Tocmai categoriile sensibile, precum pensionarii, vor fi cele mai afectate de spirala cresterii preturilor, de inflatia galopanta, de lipsa investitiilor in sanatate”, a mai spus presedintele.

Mai mult despre: ,


Comentarii: