Iohannis pulverizeaza OUG pe justitie si propunerea pentru sefia DNA: „Este inadmisibil, nu voi accepta niciodata asa ceva”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca nu este de acord cu prevederile ordonantei de urgenta pe justitie. De asemenea, el l-a avertizat pe ministrul Justitiei ca nu va accepta la DNA pe nimeni care 

„Aceasta ordonanta este foarte ingrijoratoare. Aici avem chiar mai multe lucruri de discutat si n-as vrea sa intru in multe detalii, o sa o fac cand ajungem cu totii acasa, dar cateva idei merita mentionate. Bunaoara, pensionarea magistratilor – este o chestiune pe care eu am semnalat-o, am solicitat Parlamentului o reluare a discutiei, o reevaluare, n-au facut-o, ca dupa aceea ministrul Justitiei sa vina, netransparent, fara consultari publice, sa schimbe aceste articole, dar macar daca le-ar fi schimbat in sensul sa fi rezolvat problema, nu a rezolvat nimica, pur si simplu le-a amanat.

S-au introdus peste noapte noi conditii pentru procurori, chestiuni care nu a fost discutate in Parlament.

Se ignora avize ale CSM-ului, iata de ce am spus ca nu se legifereaza corect.

Se vede ca aceasta coalitia si guvernull lor nu doresc sa legifereze nici transparent, nu doresc sa se consulte cu partenerii. Nu este calea buna, nu este calea care va duce la pacea sociala si nu va rezolva problemele din justitie”, a declarat Iohannis.

Intrebat despre propunerea inaintata de Tudorel Toader pentru sefia DNA, Iohannis a avut un discurs transant:

„Romania nu poate sa faca pasi inapoi, este inadmisibil, nu voi accepta niciodata asa ceva. DNA are nevoie in frunte de o persoana indepemdenta, care sa isi asume aceasta lupta dreapta. Pentru asta DNA are nevoie de o persoana independenta, o persoana hotarata care sa isi asume aceasta lupta dificila, grea, dar o lupta dreapta. Nu e admisibil sa facem pasi inapoi in lupta anticoruptie. Apar probleme grave in felul cum se aplica procedurile: avem aviz negativ de la CSM, care trebuie sa ne dea de gandit. Am solicitat departamentului de resort sa verifice legalitatea acestei propuneri. Nu voi accepta nimic ce ar reprezenta un pas inapoi in lupta anticoruptie”.

Joi, Klaus Iohannis va participa la Summit-ul Euro in format extins. Cu acest prilej, seful statului va mentiona ca tara noastra sustine obiectivul de consolidare a Uniunii Economice si Monetare urmarind indeaproape impactul tuturor initiativelor care vizeaza aceasta zona, avand in vedere obiectivul Romaniei de aderare la Zona Euro cat mai curand posibil.

In zilele de 18 si 19 octombrie, presedintele Klaus Iohannis va participa la lucrarile celui de-al doisprezecelea Summit Asia-Europe Meeting (ASEM).

Summit-ul, cu tema „Parteneri globali pentru provocari globale”, va reuni cei 53 de parteneri ASEM, vizand un angajament sporit al statelor partenere din Europa si Asia in abordarea problemelor complexe intr-un context global in continua schimbare.

Principala tema a dezbaterilor este conectivitatea la toate nivelurile – politic, economic, cultural, digital, institutional si interuman – pentru a transmite un mesaj consolidat de recunoastere a interdependentelor in crestere intre cele doua continente, se mai arata in comunicatul Administratiei prezidentiale.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: