Iohannis pune la punct PSD-ul: „Discutiile cu respins sau nerespins PNRR sunt prostii. Ministrul Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa, a prezentat la CE fix ce a fost agreat la Guvern si in coalitie”

politica

Presedintele Klaus Iohannis i-a luat apararea, marti, ministrului Cristian Ghinea, care este acuzat atat de PSD dar si de voci din PNL ca ar fi responsabil de „respingerea” Planului National de Redresare si Rezilienta. Iohannis a precizat ca „nu exista varianta ca acest plan national sa fie respins”. „Discutiile cu respins sau nerespins sunt prostii”, a subliniat Iohannis.

„Ministrul Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa si s-a prezentat la Comisie pentru discutie. A prezentat acolo fix ce a fost agreat la Guvern si in coalitie, nu a prezentat planul propriu.

Sigur, obiectivele Romaniei sunt foarte clare. Noi am mers pe aceste criterii extrem de importante pentru noi si care tin cont de recomandarile de tara primite in ultimii 2 ani. Negocierile cu Comisia Europeana sunt intotdeauna dificile. In consecinta, e nevoie de mai multe randuri de discutii. Nemultumirile unora sau altora sunt de inteles, dar nu ajuta cu nimic la rezolvarea problemelor, trebuie discutat in continuare in guvern si mai departe cu CE”, a declarat presedintele.

„Din informatiile mele, pana la acest moment, o singura tara a depus Planul, si anume Portugalia, care detine si presedintia rotativa”, a mai afirmat Iohannis.

El a adaugat ca majoritatea statelor europene lucreaza impreuna cu Comisia la plan, iar Romania este „in mainstream”.

„Este o procedura complicata, fiindca niciodata pana acum nu a existat o astfel de forma de finantare si de intocmire a unor planuri nationale de revenire dintr-o criza grava. In acest sens fiecare isi pregateste un plan, Comisia impreuna cu Parlamentul au anumite ambitii legate de Europa verde, Europa digitala si aceste chestiuni se negociaza”, a declarat Iohannis.

El a spus ca aceste negocieri cu Comisia „nu sunt simple deloc”, dar in final Romania va avea „un plan foarte bun”, care va fi finantat si pus in practica.

„Coalitia functioneaza foarte bine. Vom avea in zilele urmatoare noi discutii in interiorul Guvernului, in interiorul coalitiei, noi discutii cu Comisia Europeana care vor duce la o imbunatatire a primului draft (…) si pana la sfarsitul lunii mai vom avea un plan bine pus la punct, agreat cu Comisia Europeana, care atunci poate sa fie depus”, a aratat Iohannis, mentionand ca termenul de sfarsit de aprilie nu a fost unul ultimativ, ci unul orietativ, si este de asteptat ca el sa fie impins spre sfasitul lunii mai sau chiar mai tarziu, intrucat majoritatea statelor nu au finalizat planul.

Intrebat ce sanse da Romaniei sa acceseze fondurile prin PNRR, seful statului a afirmat: „Sansele sunt de suta la suta, vom avea un plan bun, bun pentru Romania, acceptat de Comisia Europeana si-l vom pune in practica. Nu-i niciun semn de intrebare aici”.

Intrebat despre eventualitatea in care planul ar fi respins, Iohannis a raspuns: „Nu exista aceasta varianta. Cu Comisia se va negocia pana se va ajunge la forma care va fi implementata. Nu-i ca la examenul de Bac, unde esti admis sau respins. Este un plan national, nu-i o jucarica politica. Acest plan national reflecta obiectivele Rominiei, Comisia are propriile pretentii in ce priveste obiectivele, procedurile, proiectele de investitii, si complicatia care apare, prin durata foarte scurta in care trebuie implementat. Insa nu exista varianta ca acest plan national sa fie respins. El poate fi negociat repede sau mai putin repede, in final el va exista si va fi implementat. Este cert. Discutiile cu respins sau nerespins sunt prostii”.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: