Iohannis rade de aprozarele lui Dragnea: Politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste

politica

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la deschiderea Galei MERITO, ca sectorul privat, atat de defaimat de unii politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste, merita apreciat pentru angajamentul de a fi tot mai prezent in viata comunitatii.

„Sectorul privat, atat de defaimat mai nou de unii politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste, merita apreciat pentru angajamentul de a fi tot mai prezent in viata comunitatii si de a suplini nevoi pe care actuala guvernare pur si simplu le ignora”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de News.ro.

El a spus ca, din experienta sa de dascal, stie ca hotaratoare pentru succesul adultului de maine este interactiunea dintre elev si profesor.

„Capacitatea de a inspira, de a incuraja un tanar sa-si dezvolte abilitatile si sa devina performant reprezinta esenta acestei profesii de care, recunosc, sunt inca puternic atasat si care este foarte importanta pentru viitorul societatii noastre”, a adaugat Iohannis.

Presedintele a vorbit despre proiectul „Romania educata” si despre principalele idei exprimate in cadrul dezbaterilor:

„Din toate discutiile pe care le-am avut au reiesit mai multe deziderate clare, precum nevoia de a sustine cadrele didactice printr-un proces riguros de selectie, dar si prin formare initiala si formare continua de calitate, cu o pronuntata expunere la medii diverse de invatare. Vorbim apoi de nevoia dascalilor de fi sprijiniti prin mentorat si de a nu mai fi impovarati de excesul birocratic care ajunge, de exemplu, sa conditioneze promovarea de pregatirea unor stufoase dosare cu acte.

Ce a mai reiesit din dezbateri este si necesitatea unor echipe functionale si suficiente de consilieri scolari, care sa vina in sprijinul cadrelor didactice. Dascalii au nevoie de acces usor la specializari suplimentare si de diversificarea rolurilor pe care le pot adopta in scoli. Nu in ultimul rand, cei care au performante trebuie sa fie rasplatiti, iar cei care nu fac cinste acestei profesii sa paraseasca sistemul de educatie”.

Seful statului a subliniat ca, in orice discutie despre imbunatatirea calitatii procesului educational, cadrele didactice trebuie privite ca un partener-cheie si nu ca un actor pasiv, supus dispozitiilor sau deciziilor statului de la nivel central.

„Dumneavoastra sunteti acei dascali care nu ati asteptat reformele venite din Parlament sau de la minister, ci ati venit cu solutii si proiecte proprii, si ati reusit. Va felicit pentru aceasta implicare si va urez sa continuati sa luptati pentru ca fiecare copil din Romania sa aiba o sansa la un viitor mai bun, fiindca, in definitiv, pentru asta traieste dascalul, sa educe elevul, tanarul, studentul, in asa fel incat el sa aiba succes in viata – in viata de tanar si, pe urma, in toata viata de membru responsabil al societatii”, a adaugat presedintele.

El a vorbit si despre implicarea mediului privat in educatie.

„Este important ca statul sa nu puna piedici mediului de afaceri atunci cand acesta vrea sa se implice in educatie. Investitiile ar trebui sa fie incurajate si nu doar sub forma unor sponsorizari pentru dotari, ci si ca parte a unor interventii mai sistemice”, a subliniat Klaus Iohannis.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica la Calarasi ca ar trebui refacuta reteaua de aprozare, astfel incat romanii nu sa nu mai fie obligati sa manance „toate E-urile”. Totodata, el a pledat pentru ca Romania sa nu mai exporte materie prima, cum ar fi graul, ca sa importe napolitane.

„Ni s-a spus mereu ca nu avem ce sa facem. Pai de ce, ca pana la a pune mainile pe piept chiar avem ce sa facem, adica sa folosim acest pamant pe care il are Romania, inteligent si cu patriotism. Adica de ce nu putem sa refacem reteaua de aprozare in Romania?. O sa urle multi acum, ca e comunism. Nu, nu. Nu e pacat ca producatorii romani sa nu poata sa vanda marfa lor in magazinele care functioneaza in Romania? Nu e o rusine nationala asta? Sa ii vad ca tipa si pentru asta”, a sustinut Dragnea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: