Iohannis ramane in Romania. Cine are cele mai mari sanse sa devina presedinte al Consiliului European

news

Jurnalistul Dan Alexe, corespondent al postului Europa Libera la Bruxelles, afirma ca este putin probabil ca Iohannis sa ajunga acum presedinte al Consiliului European, dupa se vehiculeaza insistent in spatiul public. El spune ca cele mai mari sanse le are presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite. 

„Eu zic sa nu va mai temeti ca o sa ramana Iohannis la Bruxelles ca sef al Consiliului European, cum se tot zvoneste. In primul rand nu-l propune nimeni, nu e in cosuletul nimanui, iar el nu s-a pronuntat ca ar dori. Sigur ca vor fi targuieli inteminabile, dar asta nu inseamna ca la un moment dat ceilalti 27 s-ar putea intoarce spre el, cum sade el tacut, iar cineva ar zice: — ‘Ce-ar fi sa-l punem pe Iohannis?’

Daca se ajunge la vreun blocaj si e sa i se propuna cuiva, atunci va fi dura si hiperactiva presedinta a Lituaniei Dalia Grybauskaite. Spre deosebire de Iohannis, aia are impotriva ei ca e prea independenta. In schimb, nu doar ca e estica, precum Iohannis, iar mandatul ei de presedinta expira luna viitoare, dar mai e si femeie, iar prin ea s-ar bifa deodata doua obligatii nescrise: ca printre cele cinci numiri importante din UE sa fie si o femeie si un est-european. Ea e ambele, femeie si estica, cu avantajul urias in conditiile actuale ca stie perfect ruseste si ca e total anti-Putin, cunoscand matrapazlacurile de acolo.

Si mai are si centura neagra la karate. Beat that, Iohannis”, a scris Alexe pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat joi daca se gandeste la o sedere mai lunga la Bruxelles in contextul informatiilor legate de preluarea postul de presedinte al Consiliului European, raspunsul sau fiind ca nu e momentul sa fie comentate zvonuri si ca in prezent este in derulare faza negocierilor politice.

Un jurnalist strain i-a spus presedintelui ca i-a placut foarte mult Sibiul si ca intentioneaza sa-si duca si familia in vacanta, pentru ca este un oras frumos, replica presedintelui fiind ca este o decizie foarte inteleapta, dupa aceasta jurnalistul antrebandu-l cat de mult ii place la Bruxelles si daca ar lua in considerare o mutare permanenta, pentru ca sunt persoane care au spus ca ar fi bine sa il aiba ca presedinte al Consiliului European.

”Daca aceasta este opinia cuiva, este in regula, dar nu cred ca este momentul sa comentam zvonuri. Am inceput negocieri pentru pozitia de Presedinte al Comisiei Europene si nu avem deocamdata progres suficient in aceste negocieri, asa ca trebuie sa mai asteptam si sa urmarim cum evolueaza discutia astazi, posibil maine, posibil la finalul saptamanii viitoare. Suntem in faza negocierilor politice. Este prea devreme sa spunem ca va fi acesta, sau acela, sau altul. Sa speram ca toti vor fi de acord sa avem negocieri rapide, pentru a avea cat mai repede numele pentru aceste pozitii. Acesta ar fi cel mai bun rezultat – sa negociem intens, dar sa finalizam aceste discutii intr-o perioada decenta de timp”, a replicat Klaus Iohannis.

Mai mult despre:


Comentarii: