Iohannis, reactie devastatoare la adresa lui Ponta: „A ales sa sacrifice interesul Romaniei”

news

Klaus Iohannis a avut o reactie extrem de dura dupa ce parlamentarii au decis sa respiga solicitarea DNA de urmarire penala a lui Victor Ponta.

„In legatura cu votul dat azi in Parlament, pot sa spun ca este o zi trista pentru democratia din Romania, pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratice, care isi doresc o politica facuta cu responsabilitate, integritate si cu onoare. Sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil intr-o democratie.

Am vazut cu totii ca procurorii DNA il acuza pe premierul Ponta de fapte penale. Am vazut ca se declara nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs. nu putem sa stabilim cine are dreptate – procurorii sau prim-ministrul Ponta. Singurii calificati sa faca acest lucru sunt judecatorii, dar pentru asta speta trebuie sa ajunga in fata instantei.

Ponta a avut la dispozitie trei variante de reactie. Prima ar fi fost sa demisioneze si sa se puna la dispozitia Justitiei. A decis sa nu faca acest lucru. A doua este sa isi convinga colegii din majoritatea parlamentara sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorilor si judecatorilor si sa arate ca este nevinovat. Daca asa s-ar fi intamplat, probabil nici nu l-as fi suspendat din functie. N-a avut curaj sa faca acest lucru, a ales in schimb a treia varianta, cea mai proasta.

S-a folosit de calitatea de prim-ministru si a cerut majoritatii sa nu incuviinteze urmarirea penala. Parlamentul a respectat ordinul. Este cea mai proasta varianta, pentru ca dl Ponta nu mai poate sa demonstreze acum ca a avut dreptate.

A doua consecinta, mult mai grava: Se creeaza o imagine negativa despre Romania, despre democratia romaneasca. Dl Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei, pentru interesul propriu. Din acest motiv, am spus ca este o zi trista pentru democratia din Romania.

Ce sa inteleaga un cetatean simplu de aici? Ca oricine este acuzat de o fapta penala poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara? Ce sa inteleaga un ales local? Ca poate fi cercetat si acuzat de conflict de interese, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara?

Ce sa inteleaga un simplu parlamentar? Ca el poate fi cercetat pentru conflict de interese daca si-a angajat un neam la biroul parlamentar, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara?

Ce sa intelegem de aici – ca exista doua Romanii, una a oamenilor simpli si una a lui Victor Ponta?”, a declarat Iohannis intr-o conferinta de presa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: