Iohannis, reactie dura in cazul Caracal: „Guvernul este autorul moral al acestei tragedii. Calcarea in picioare a legilor justitiei, a codurilor, a fost si este una dintre liniile directoare ale acestei majoritati”

news

Presedintele Klaus Iohannis a sugerat, duminica seara, la Palatul Cotroceni,ca Guvernul Romaniei este „autor moral” al „tragediei de la Caracal”.

Principalele declaratii:

– Imi exprim regretul profund fata de tragedia de la Caracal in care institutiile nu au reusit, in urma unui lung sir de erori, sa salveze vietile celor doua tinere

– Am comunicat constat cu autoritatile implicate si responsabile. Insa statului roman nu au reusit sa-si faca datoria, de a proteja dreptul la viata. Este o realitate sumbra

– Ce responsabili vor trebui aspru sanctionati: de la Interne, de la STS, din toate institutiile care vor fi gasite vinovate de aceste tragedii. Dar pedepsele nu aduc vietile pierdute inapoi

– Este obligatoriu sa identificam toate mijloacele pentru a preveni repetarea acestei tragedii

– Resping abordarea politicianista propusa de Guvernul Romaniei care ar trebui sa se gandeasca daca nu cumva este autorul moral al acestei tragedii. Calcarea in picioare a legilor justitiei, a codurilor, a fost si este una dintre liniile directoare ale acestei majoritati

– Am azit apelurile doamnei premier de a nu politiciza aceasta situatie. Nu mai are nicio credibilitate

– Politizarea MAI este o realitate in Romania anului 2019

– Exista solutii. La CSAT voi cere premierului, ministrului de Interne sa identifice solutii concrete

– Cooperarea dintre politisti si procurrori se face deficitar iar cele care sufera este cetateanul roman.

– Legislatia penala trebuie modificata in interesul drepturilor fundamentale si nu a apararii infractorilor. Voi cere ministruului de Justitie sa vada in ce masura se impun modificari ale legislatiei penale.

– Voi cere in ce masura se impune modificarea competentei materiale a DIICOT dupa modelul unor institutii occidentale care ancheteaza infractiuni grave

– Multe din modificarile legilor justitiei au produs efecte, iar aceste efecte trebuie reparate

– Cer Guvernului sa ia masuri acum daca mai are o minima decenta

– Le mai cer abrogarea modificarilor legilor justitiei si codurilor penale – este un pas obligatoriu

– Daca nu va face acest guvern, va promit ca dupa alegeri voi strange o noua majoritate care va face asta

Declaratia integrala:

Dragi romani,

Incep aceasta declaratie prin a-mi exprima regretul profund fata de tragedia de la Caracal, in care institutiile nu au reusit, in urma unui lung sir de erori inacceptabile, sa salveze vietile celor doua tinere, curmate brutal. Sunt alaturi de familiile indurerate si ma alatur romanilor care si-au manifestat solidaritatea cu acestea in momentele grele prin care trec.

In aceste zile am comunicat constant cu autoritatile implicate si responsabile. Institutii ale statului roman nu au reusit de aceasta data sa isi faca datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viata. Este o realitate sumbra care, din nefericire, nu mai poate fi schimbata. Cei responsabili vor trebui aspru sanctionati. De la Interne, de la STS, din toate institutiile care vor fi gasite vinovate de aceste tragedii. Dar pedepsele, oricat de severe si binemeritate ar fi, nu aduc vietile pierdute inapoi. Ce este insa obligatoriu sa facem este sa identificam toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii.

Nu ma voi pronunta pe detaliile acestui caz pana la finalizarea anchetei si a rapoartelor pe care le vom discuta, in mod foarte serios, in CSAT. In mod normal, insa, nu ar fi trebuit sa ajungem sa discutam un asemenea caz in CSAT. Si resping abordarea politicianista propusa de Guvernul Romaniei, care ar trebui sa se gandeasca daca nu cumva este autorul moral al acestei tragedii.

Calcarea in picioare a legilor justitiei, a codurilor, a institutiilor responsabile de siguranta cetateanului a fost si este una dintre liniile directoare ale acestei majoritati parlamentare. Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza aceasta situatie. Ar fi un indemn onest doar daca ar veni de la oameni onesti, care cauta deschis si sincer solutii pentru rezolvarea situatiei. Atunci cand vine de la cei care au masacrat legi, au dat afara oameni competenti pentru a-si numi apropiatii in functii, au scazut pedepsele unor infractori si au vrut sa isi subordoneze politic toata justitia pentru a scapa de raspundere, atunci cand acesti oameni vorbesc despre referendumuri legate de justitie, atunci cand fac apeluri ca si cand nu au avut nicio legatura cu aceasta tema, ei nu mai au nicio credibilitate, iar indemnurile lor nu au nicio valoare! Politizarea Ministerului Afacerilor Interne este, din pacate, o realitate in Romania anului 2019!

Exista solutii. La CSAT voi cere Prim-ministrului, Ministrului Justitiei si Ministrului de Interne sa identifice solutii concrete, inclusiv daca se impune, de modificare a legilor si a procedurilor. In urma repetatelor interventii asupra legislatiei penale si procesuale penale, precum si in contextul ultimelor actiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns in situatia in care cooperarea dintre politisti si procurori se face deficitar, iar cel care sufera este cetateanul roman. Daca autoritatile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficienta a criminalitatii, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuza si nici nu justifica insa atitudinea celor implicati!

Legislatia penala trebuie modificata in interesul apararii drepturilor fundamentale si nu al apararii infractorilor. Voi cere Ministrului Justitiei sa analizeze de urgenta in ce masura se impun modificari ale legislatiei penale in privinta perchezitiei, a procedurilor de actiune atunci cand viata sau integritatea fizica a unui cetatean este in pericol. De asemenea, se impune o analiza a legislatiei sub aspectul competentei materiale a parchetelor pentru infractiunile de rapire si omor cu victime multiple.

Voi cere, de asemenea, in CSAT, Ministrului Justitiei sa analizeze in ce masura se impune modificarea competentei materiale a DIICOT dupa modelul competentei materiale a unor institutii occidentale, care instrumenteaza inclusiv toate cazurile de infractiuni grave indreptate impotriva persoanelor, precum rapiri sau omoruri cu victime multiple, intrucat, la acest moment, DIICOT ancheteaza doar omorurile comise de un grup organizat, nu si fapte precum crime de acest tip, care prezinta o gravitate la fel de mare.

Sunt solutii punctuale, cu care voi veni in CSAT, pentru ca Guvernul sa nu se mai planga ca nu stie ce are de facut. Le cer sa uite de referendumuri absurde, sa isi asume raspunderea, pentru ca ei sunt cei care pot lua decizii si sa adopte solutiile pe care oamenii competenti din sistemul de justitie le stiu.

Societatea romaneasca s-a trezit, este implicata si reactioneaza! Problema reala este ca, dincolo de aceasta criza, statul roman a fost profund slabit de guvernarea PSD din ultimii ani. Prima si cea mai importanta zona – legile justitiei si toate prevederile pe care am incercat sa le aman cat mai mult, dar pe care nu am putut sa le opresc in totalitate. Multe dintre ele au produs deja efecte, iar aceste efecte trebuie reparate.

Cer Guvernului sa ia masuri acum, pentru ca are parghii, daca mai are o minima decenta. Si le mai cer ceva celor de la PSD si ALDE – abrogarea modificarilor legislative aduse in ultimii doi ani legilor justitiei si codurilor penale. Este un pas obligatoriu – pe care nu il mai cerem doar noi, Comisia de la Venetia si toate vocile competente din sistemul de justitie. Il cer si romanii, afectati de efectele cumplite ale incompetentei si coruptiei PSD.

Daca nu o va face acest guvern, va promit ca voi strange o noua majoritate, dupa alegeri, care va face asta. Si care nu se va opri la acest lucru, ci se va ocupa de intarirea statului, pentru ca drepturile romanilor sa poata fi protejate si garantate cu adevarat. Romanii cinstiti muncesc din greu, platesc taxe multe, si asteapta sa fie respectati si protejati la ei acasa, asa cum este protejat si respectat orice cetatean

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: