Iohannis refuza sa il inainteze la gradul de general pe batausul Paraschiv. Comunicat ferm la Presedintiei

news

Presedintele Klaus Iohannis respinge acum propunerea lui Carmen Dan de inaintare la gradul de general a colonelului Catalin Dumitru Paraschiv. Presedintia mentioneaza ca se impune ca luarea unei decizii privind „acordarea gradului de general de brigada colonelului Paraschiv Dumitru Catalin Razvan sa se realizeze dupa pronuntarea organelor judiciare abilitate cu privire la legalitatea actiunilor Jandarmeriei Romane” din 10 august.

„Ministrul Afacerilor Interne a trimis Presedintelui Romaniei mai multe propuneri de acordare a gradului de general de brigada unor colonei si acordarea gradului profesional de chestor de politie unor comisari-sef de politie din cadrul Ministerul Afacerilor Interne.

Aceste propuneri ale ministrului Afacerilor Interne reprezinta informatii confidentiale pana la finalizarea analizei de catre departamentul de specialitate din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Acordarea gradului de general, respectiv a gradului profesional de chestor de politie, conform Deciziei Curtii Constitutionale nr. 1222 din 12.11.2008, reprezinta o atributie exclusiva a Presedintelui Romaniei, iar nu o obligatie, astfel ca seful statului are posibilitatea de a aprecia daca acorda sau nu gradul de general, respectiv gradul profesional de chestor de politie.

Potrivit Legii nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, propunerile privind acordarea gradului de general se aproba de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Avand in vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piata Victoriei, in care a fost implicata Jandarmeria Romana si alte structuri din Ministerul Afacerilor Interne, se impune ca luarea unei decizii de catre Consiliu referitoare la acordarea gradului de general de brigada colonelului Paraschiv Dumitru Catalin Razvan sa se realizeze dupa pronuntarea organelor judiciare abilitate cu privire la legalitatea actiunilor Jandarmeriei Romane”, afirma Presedintia intr-un raspuns pentru ziare.com.

Ministerul de Interne a informat, in cazul col. Dumitru Paraschiv, ca „pe data de 10.05.2018, CSAT a aprobat participarea ofiterului la examenul pentru trecerea in corpul generalilor, iar la data de 11.10.2018 acesta a sustinut si promovat examenul pentru acordarea gradului de general de brigada cu o stea in cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, propunerea fiind inaintata presedintelui Romaniei pe data de 15 octombrie, conform procedurilor in vigoare.

Ulterior, Administratia Prezidentiala a confirmat informatiile aparute mai intai pe surse, precizand intr-un comunicat ca Ministerul de Interne „isi asuma responsabilitatea privind integritatea morala si profesionala a ofiterului propus”.

Conform Constitutiei, in calitate de sef al statului si comandant al fortelor armate, Presedintele Romaniei indeplineste si atributiile privind acordarea gradelor de maresal, de general si de amiral. Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 384 din 4 mai 2006, a statuat ca aceasta atributie „reprezinta un drept al Presedintelui, iar nu o obligatie, astfel ca seful statului are posibilitatea de a aprecia daca acorda sau nu aceste grade, fara a fi conditionat de lege, asa cum este in cazul atributiei privind numirile in functii publice”.

Dumitru Catalin Paraschiv, seful Brigazii Speciale a Jandarmeriei, a fost audiat de doua ori la Parchetul General in dosarul privind violentele de la miting. El a fost filmat in mai multe ipostaze agresive, inclusiv in timp ce ii smulgea telefonul unui jurnalist care transmitea live pe Facebook.

La cea de-a doua audiere a sa, din 13 septembrie, Catalin Paraschiv a declarat nu a fost pus sub acuzare, are calitatea de martor si ca nu a avut informatii despre o presupusa tentativa de lovitura de stat in acea seara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: