politica

Iohannis s-a prins ca Dancila trage de timp. Prezinta propuneri concrete pentru votul in diaspora si cere Guvernului sa actioneze de urgenta

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, la Palatul Cotroceni, masuri concrete pentru ca romanii din diaspora sa nu se mai confrunte cu probleme similare cu cele din 26 mai la urmatoarele alegeri.

Principalele declaratii:

– Umilintele la care au fost supusi cetatenii romani la scrutinul din 26 mai nu trebuie sa se mai repete niciodata. Zeci de mii de oameni au trebuit sa stea ore intregi la cozi infernale, foarte multi nici nu au mai apucat sa voteze

– Avem obligatia ca toti cetatenii romani sa poata vota. Niciun cost nu este prea mare pentru a gasi acele mecanisme functionale pentru ca romanii sa-si exprime optiunea. Toate institutiile abilitate ale statului au obligatia sa ia toate masurile pentru a elimina factorii identificati care au dus la impiedicarea votului

– Imediat dupa incidentele de pe 26 mai am anuntat constituirea unui grup de lucru la nivelul Administratiei Prezidentiale. In urma dialogului consistent au fost identificate masurile necesare care trebuie urgent adoptate

– In acest sens solicit Guvernului sa elaboreze un proiect de lege care sa fie adoptat de Parlament pana la finalul actualei sesiuni parlamentare care sa propuna masurile adecvate incepand cu alegerile prezidentiale

– Daca situatia o va impune voi cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea in regim de urgenta a proiectului de lege

– Am transmis astazi o scrisoare premierului si presedintilor celor doua Camere in care sunt prezentate detaliat solutiile identificate de catre grupul de lucru:

debirocratizarea procesului de vot in sectiile din strainatate
dotarea corespunzatoare a sectiilor
modificarea legislatiei pentru procesdurile la anchiderea sectiilor
marirea numarului de sectii in strainatate
votul anticipat pentru alegerea presedintelui Romaniei
extinderea dreptului de vot prin corespondenta la toate tipurile de alegeri

– atentionez autoritatile statului ca au obligatia si responsabilitatea de a pune in aplicare aceste masuri

Declaratia integrala:

Umilintele la care au fost supusi cetatenii romani la scrutinul din 26 mai nu trebuie sa se mai repete niciodata. Zeci de mii de oameni au fost nevoiti sa stea ore intregi la cozi infernale pentru a-si exercita dreptul constitutional la vot. Foarte multi dintre acestia nici macar nu au mai apucat sa voteze. A fost o situatie des intalnita, cu precadere in sectiile de votare din strainatate.

Dreptul de vot, garantat de Constitutia Romaniei, este unul fundamental, castigat prin multe sacrificii de romani in Decembrie ’89 si avem obligatia sa asiguram toate conditiile ca acest drept sa poata fi exercitat de toti cetatenii romani.

Votul tine de esenta oricarui regim democratic si niciun cost nu este prea mare pentru a gasi acele mecanisme electorale functionale, care sa permita fiecarui roman, din tara si din strainatate, sa isi exprime optiunea.

Indiferent de contextul politic, toate institutiile abilitate ale statului, si in special Parlamentul, Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe si Autoritatea Electorala Permanenta, au obligatia sa ia toate masurile pentru a elimina factorii identificati ca au condus la impiedicarea votului.

Aceste masuri trebuie sa vizeze toate tipurile de alegeri – alegerea Presedintelui Romaniei, alegerea autoritatilor administratiei publice locale, alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European si inclusiv toate tipurile de referendum – cu posibilitatea elaborarii in viitorul apropiat a unui Cod Electoral care sa unifice si sa omogenizeze prevederile legale privind procesele electorale.

Imediat dupa incidentele inregistrate pe 26 mai, am anuntat constituirea unui grup de lucru la nivelul Administratiei Prezidentiale.

Tin sa multumesc, in acest context, tuturor romanilor din tara si din strainatate care, dand dovada de un simt civic deosebit, ne-au transmis propunerile lor pentru imbunatatirea conditiilor de vot.

In urma dialogului consistent cu reprezentanti ai autoritatilor responsabile, precum si ai organizatiilor non-guvernamentale si experti in domeniul electoral, au fost identificate masurile necesare care trebuie urgent adoptate pentru a ne asigura ca toti cetatenii isi pot exercita votul in conditii decente.

In acest sens, solicit Guvernului sa elaboreze urgent un proiect de lege care sa poata fi adoptat de catre Parlament pana la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care sa propuna masurile administrative adecvate incepand de la alegerile prezidentiale din toamna acestui an.

Solicit, totodata, partidelor si formatiunilor parlamentare sa depuna toate eforturile pentru ca proiectul de lege sa respecte pe deplin standardele de conduita electorala si exigentele in materie, astfel incat situatiile de la scrutinul din mai sa fie evitate.

Daca situatia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constitutionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea in regim de urgenta a proiectului de lege care urmeaza sa fie supus dezbaterii, astfel incat proiectul de lege sa fie adoptat inaintea urmatoarei sesiuni parlamentare.

Reamintesc ca Acordul Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei, pe care l-am initiat, prevede in mod explicit angajamentul partidelor semnatare de a transpune in legislatie, in cel mai scurt timp, masurile necesare asigurarii – atat in tara, cat si in strainatate – a exercitarii depline si efective a dreptului de vot de catre cetatenii romani.

Am transmis astazi o scrisoare prim-ministrului Romaniei si presedintilor celor doua Camere, in care sunt prezentate detaliat solutiile identificate la nivelul grupului de lucru al Administratiei Prezidentiale care se impun a fi introduse rapid in legislatia electorala.

Aceste masuri vizeaza: debirocratizarea procesului de votare in sectiile de votare din strainatate; dotarea corespunzatoare a sectiilor de votare; modificarea legislatiei electorale in privinta procedurilor de urmat la inchiderea sectiilor; marirea numarului de sectii de votare din strainatate; introducerea votului anticipat pentru alegerea Presedintelui Romaniei; extinderea exercitarii dreptului de vot prin corespondenta, care exista deja pentru parlamentare, la alegerea Presedintelui Romaniei si la toate celelalte tipuri de alegeri.

Atentionez autoritatile statului roman ca au obligatia si responsabilitatea de a pune in aplicare aceste masuri, pentru a se asigura ca toti cetatenii romani, din tara sau din strainatate, isi vor putea exercita neingradit dreptul la vot.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Miting urias in Tbilisi, Georgia: „Nu vrem sa ne intoarcem in Uniunea Sovietica” – Video

Zeci de mii de georgieni au marsaluit sambata prin capitala Georgiei, Tbilisi, la 11 mai,…

13 minute ago

Aurora boreala va putea fi vazuta pana duminica si in Romania. Care este cauza acestui fenomen

Cerul noptii a fost luminat vineri noapte de aurora boreala in locuri in care aurorele…

8 ore ago

Tragedie in muntii Rodnei. O turista, cautata de salvamontisti, a facut gasita moarta

Potrivit reprezentantilor Salvamont, salvatori din judetul Bistrita Nasaud au intervenit, sambata, pentru recuperarea unei femei…

8 ore ago

Romania va avea 915 sectii de votare, in strainatate, pentru europarlamentare. In 2020 au fost 748 de sectii

 „Ministrul afacerilor externe Luminita Odobescu a emis, in acest sens, ordinul ministrului afacerilor externe nr.…

8 ore ago

Fermierii, manifestatii masive in Polonia. Si agricultorii romani pregatesc „proteste ample”

Mii de fermieri polonezi au manifestat ieri impotriva reglementarilor in materie de mediu ale UE,…

8 ore ago

Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat din cauza „coruptiei extinse”. Conducatorul statului: „Am luat aceasta decizie dificila pentru a salva tara”

Incertitudine politica in Kuweit dupa ce conducatorul statului a suspendat parlamentul national, acuzand faptul ca…

5 ore ago