Iohannis schimba carma. Sugereaza ca va respinge Legea avertizorului de integritate si nu accepta actualele propuneri la Legile Securitatii

politica

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut marti seara o conferinta de presa in care a raspuns jurnalistilor in legatura cu doua dintre subiectele care au starnit recent furia publica: modificarea la Legea avertizorilor de integritate si masurile scandaloase din draftul Legilor Securitatii Nationale.

Despre Legea avertizorilor, seful statului a lasat sa se inteleaga ca o va retrimite in Parlament, in cazul in care trece de CCR.

„Aceasta situatie este una, cum se spune, in evolutie. Parcursul legii nu s-a terminat. Am o opinie, dar acum, la momentul cand vorbim, legea e la CCR pentru o analiza pe constitutionalitate, dupa care fie se intoarce in Parlament, fie vine la mine si voi uza de instrumentele de care dispune presedintele.

Pentru mine e important sa fie o lege buna si sa avem o situatie in care sa ne putem ajuta in continuare. Orice alte discutii sunt premature in aceasta etapa”, a spus presedintele.

In ce priveste Legile Securitatii, seful statului a spus ca mai este cale lunga sa intre in circuitul legislativ si ca nu ar trebui sa se discute atat in spatiul public de proiecte care sunt in lucru. El a dat asigurari ca va avea grija sa nu fie in final niciun fel de „excese”.

„Interesul (pentru modificarea Legilor Securitatii, n.red) nu a aparut acum in primavara, eu am cerut de la inceput, pentru ca e clar ca nu putem sa functionam in secolul XXI cu legi ale securitatii nationale facute in ’91-’92.

Acele drafturi au fost facute de specialisti, mi s-a spus. Pot sa va asigur ca de mine nu o sa treaca nicio lege care nu respecta principiile de baza”, a mai spus Iohannis.

Intrebat daca draftul a ajuns si la el, a negat: „Acest draft este la Guvern, dupa cum stim cu totii. La mine ajung legile in CSAT si in procedura legislativa. Nu vad cum altfel ar ajunge la mine. Nu credeti cumva ca eu cenzurez drafturi de legi inainte sa intre in avizare. Nu se intampla asa ceva”.

Comentarii: