Iohannis scoate in evidenta o noua pacaleala din programul de guvernare al PSD. Tinerii acestia oricum nu mai cred o iota din ce spune PSD

news

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca Guvernul trebuie sa ia urgent masuri in ceea ce priveste digitalizarea economiei si a administratiei publice.

„Digitalizarea scazuta a economiei si a administratiei publice este o realitate care trebuie sa determine Guvernul sa ia urgent masuri. Vedem, in statistici, ca dispunem de o viteza de conectare ridicata, ceea ce este un lucru bun, fara indoiala. Pe de alta parte, insa, societatea romaneasca nu sta deloc grozav la capitolul competente digitale”, a spus seful statului la evenimentul „Innovation Labs 2018. Demo Day”, organizat la Teatrul National din Bucuresti.

El a afirmat ca Guvernul si-a propus, si ar fi cazul sa si faca pasi concreti in aceasta directie, ca pana in 2020, 35% dintre cetateni sa utilizeze sistemele de e-guvernare, insa a subliniat ca acesta pare un obiectiv mult prea optimist, in contextul in care abia s-a ajuns la pragul de 6%.

Seful statului a atras atentia asupra deficitului de personal calificat in domeniul IT si asupra faptului ca sistemul de educatie este deja depasit de dinamica accelerata a schimbarilor, nereusind sa acopere cererea tot mai mare de specialisti in acest domeniu.

„Sistemul de invatamant trebuie sa integreze rapid educatia digitala, incepand chiar din ciclul primar, pentru a putea ameliora aceasta situatie”, a subliniat Iohannis, citat de Agerpres.

El a mai aratat ca acest domeniu se confrunta si cu lipsa de predictibilitate generata de initiativele si masurile de multe ori neinspirate ale decidentilor guvernamentali.

„Sectorul digital este o componenta vitala a modelului de dezvoltare a Romaniei pe care eu doresc sa il promovez, un model bazat pe inovatie, competitivitate si antreprenoriat”, a mai afirmat Iohannis.

Presedintele a subliniat ca industria IT din Romania a avut o dezvoltare vertiginoasa in ultimul deceniu, indicand faptul ca zona IT&C se dezvolta cu o rata medie anuala de peste 15%, exporturile inregistreaza cresteri anuale de peste 20% iar in prezent, acest segmentul IT impreuna cu domeniul tehnologiilor comunicarii cumuleaza o pondere de aproape 6% din PIB.

Seful statului a precizat si ca in acest domeniu se inregistreaza o crestere continua a numarului de intreprinzatori.

„Industriile creative si start-up-urile bazate pe tehnologii moderne sunt elemente centrale ale unei economii dinamice si competitive pe plan global. Este esential ca Romania sa sprijine intreprinzatorii care dezvolta produse de varf in industria digitala”, a adaugat Iohannis.

La finalul evenimentului, seful statului a primit o placheta din partea organizatorilor si a vizitat standurile cu inovatiile tinerilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: