Iohannis se lupta cu Serban Nicolae la CCR. Nicolae a umblat in Senat la atributiile presedintelui

politica

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat vineri Curtea Constitutionala in legatura cu modificarea si completarea Legii concurentei 21/1996, informeaza Administratia Prezidentiala. Seful statului sustine ca Legislativul a adoptat proiectul cu incalcarea principiului bicameralismului.

Legea a fost promovata in Senat de celebrul Serban Nicolae. Legea l-a eliminat pe presedinte din procedura de numire a sefului Consiliului Concurentei.
Seful statului precizeaza ca la Senat, forul decizional, au fost realizate interventii asupra unor prevederi importante ale legii, care insumeaza peste 20 de articole, comparativ cu forma tacita adoptata de catre Camera Deputatilor.

„Din analiza acestor noi dispozitii introduse de Senat rezulta ca acestea nu au legatura cu forma initiatorului sau cu scopul initiativei legislative, asa cum acesta a fost dezvoltat in expunerea de motive. Prin raportare la forma initiatorilor, ce cuprinde prevederi regasite integral in forma adoptata tacit de Camera Deputatilor, apreciem ca aceste modificari realizate in Camera decizionala reprezinta deosebiri majore de continut, atat prin raportare la amploarea acestora, la importanta aspectelor vizate de Legea nr. 21/1996, dar mai ales prin raportare la consecintele pe care aceste prevederi le vor avea in privinta independentei unei institutii cheie a statului roman, afectandu-i independenta, contrar celor avute in vedere de initiatorii legii in expunerea de motive”, potrivit textului sesizarii formulate la CCR, citat de news.ro.

De asemenea, presedintele Iohannis sustine ca prevederile pentru numirea in functia de membru al Consiliului Concurentei incalca dispozitiile din Constitutie.

„Conditia necesara pentru a fi numit in functia de membru al Consiliului Concurentei, prevazuta de art. 15 alin. (4) lit. f) din legea criticata – „sa nu fie incapabila ori sa nu fi fost condamnata pentru infractiuni savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani sau mai mare” – contravine dispozitiilor art. 15 alin. (1) din Constitutie, intrucat instituie o decadere perpetua din dreptul de a ocupa functia de membru al Consiliului Concurentei”, potrivit sursei citate.

Si prevederea ca o persoana sa aiba vechime de cel putin 10 ani intr-o functie de demnitate publica pentru a fi numita in calitate de presedinte al Consiliului Concurentei incalca Legea fundamentala, argumenteaza Presedintele Romaniei.

„Conditia necesara pentru a fi numit in calitate de presedinte al Consiliului Concurentei, prevazuta de art. 15 alin. (5) din Legea nr. 21/1996, potrivit careia „persoana propusa pentru functia de presedinte al Consiliului Concurentei trebuie sa aiba o vechime de cel putin 10 ani intr-o functie de demnitate publica sau de conducere cu responsabilitati ce implica o inalta competenta profesionala si manageriala”, contravine prevederilor art. 1 alin. (5) din Constitutie in componenta privind calitatea legii”, conform sursei mentionate.

Sintagma „functii publice de specialitate”, utilizata in cuprinsul art. 211, este neclara si nu se coreleaza cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, mai spune presedintele Iohannis.

„Nu numai ca suntem in prezenta unor reglementari neclare, dar prin solutia legislativa adoptata se creeaza pe de o parte un paralelism legislativ, iar pe de alta parte o contradictie cu alte reglementari in vigoare”, conchide seful statului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: