„Iohannis si-a dat cu parerea la Casa Alba”. Dancila saboteaza relatia cu SUA, numirea lui Iulian Iancu este un alt semn ostil transmis Washingtonului

politica

Premierul Viorica Dancila a declarat ca trebuie discutate modificarile privind legislatia pentru companiile care vor sa exploateze gaz si pentru tehnologia 5G, spunand ca „vrem ca din orice lucru sa castige si Romania”. „Domnul presedinte si-a dat cu parerea pentru ca toate aceste lucruri le poate face doar Guvernul”, a afirmat Dancila.

Viorica Dancila a fost intrebata, vineri, in conferinta de presa sustinuta dupa CEX al PSD, daca are disponibilitatea de a modifica legislatia pentru companiile care vor sa exploateze gaz si pentru tehnologia 5G, dupa cum seful statului a spus ca se impune.

„Bineinteles ca trebuie sa discutam la ce modificari se face referire, vrem sa facem modificari acolo unde consideram ca este necesar, vrem o intarire a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, vrem ca din orice lucru sa castige si Romania, vrem sa avem o abordare deschisa. Domnul presedinte si-a dat cu parerea pentru ca toate aceste lucruri le poate face doar Guvernul”, a afirmat Dancila, citat de news.ro.

PSD a dat deja vineri un semnal prost Statelor Unite, alegand sa il desemneze pe deputatul Iulian Iancu pentru functia de vicepremier pentru probleme economice. Iulian Iancu, presedintele comisiei pentru industrie si servicii din Camera Deputatilor, a fost unul dintre oamenii-cheie din PSD care au instrumentat modificarea legislatiei ce a avut ca rezultat plecarea companiei americane ExxonMobil, aminte g4media.ro.

Iancu a fost acuzat in mai multe randuri ca face jocurile Gazprom. Prima astfel de referire dateaza din 2008, cand o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti in 2008 il cita pe Georgian Pop, colegul din PSD cu Iancu, care spunea ca este „controlat de Gazprom”. In octombrie 2017, fostul ministru al Energiei in guvernul PSD condus de Victor Ponta, Razvan Nicolescu, scria pe Facebook ca „marele castigator” al unor modificari legislative initiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”.

In 8 noiembrie 2017, Ludovic Orban (PNL) spunea ca „Domnul Iancu este omul Gazprom. Nu m-am sfiit niciodata s-o zic. Amendamentele sale sunt facute sa torpileze proiectul BRUA si reducerea dependentei de gazul rusesc”.

In 2019, Tribunalul Bucuresti a decis ca presedintele PNL, Ludovic Orban, sa-i plateasca deputatului PSD Iulian Iancu daune morale de 20.000 lei, dupa ce liderul liberal l-a acuzat pe presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor ca este „omul companiei Gazprom” si „torpileaza” constructia conductei de gaze BRUA, transmite Agerpres. Decizia nu este definitiva, iar Orban poate face apel.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la Washington, dupa intalnirea cu Donald Trump, ca presedintele SUA este foarte interesat de cresterea prezentei militare americane in Romania si ca discutii tehnice vor avea loc cu secretarul Apararii. Iohannis a spus ca a fost exprimata si preocuparea legata de modificarile la legislatia fiscala.

Cu ocazia acestei vizite, a fost semnat un memorandum de intelegere intre cele doua guverne privind tehnologia 5G.

Mai mult despre: ,


Comentarii: