Iohannis, singura salvare. Doi celebri jurnalisti ii solicita sa actioneze: „Calare peste Guvern si stat in strada, cot la cot cu lumea”

analize

Jurnalistii Mircea Marian si Dan Tapalaga sunt convinsi ca Liviu Dragnea si PSD vor forta adoptarea unei ordonante de amnistie si gratiere. Ei ii cer presedintelui Iohannis sa mearga la toate sedintele de Guvern din perioada urmatoare pentru a bloca o astfel de masura.

„Ordonantele pe justitie ar putea fi blocate doar daca toata tabara anti-PSD – de la Iohannis la toate partidele parlamentare si ong-urile active pe zona de drepturi si libertati – vor anunta o actiune comuna, dura, fara precedent.

De la amenintarea cu boicotarea Legislativului pe perioada detinerii presedintiei UE la refuzul de a semna orice act care vine de la regimul Dragnea. Plus, Iohannis, calare peste Guvern si stat in strada, cot la cot cu lumea.

Motiunea de cenzura e moarta din fasa, dupa parerea mea. E un gest formal din care Dragnea va iesi usor. Doar o amenintare brutala, atipica si foarte concreta ii poate – eventual – speria”, scrie Mircea Marian pe Facebook.

Jurnalistul Dan Tapalaga are o opinie similara, solicitandu-i si el lui Iohannis sa „mearga la fiecare sedinta de guvern”.

„Depinde de noi toti cum vom trata cinismul extrem al liderului PSD. Dupa ce a incercat aproape doi ani sa promoveze amnistia si gratierea pe furis, Dragnea a decis in sfarsit sa sfideze o tara intreaga, anuntand-o prin gura partidului ca da, asta vrea, sa scape toti. N-a spus-o direct, desigur, ci i-a pus pe altii, ca Marian Oprisan, sa justifice nevoia amnistiei si gratierii cu eternele justificari: protocoale, abuzuri, condamnati nevinovati etc.

Klaus Iohannis are de acum datoria sa mearga la fiecare sedinta de guvern, exact asa cum i-au cerut cei de la USR, si macar sa oblige guvernul sa justifice unde ar fi urgenta legiferarii in penal prin ordonanta. De ce arde? De ce nu mai suporta partidul aflat la guvernare mecanismele democratice, adica legiferare prin Parlament, contestare la CCR si tot ce presupune un mecanism sanatos de verificare si control?

Daca vom sta rugandu-ne in pumni ca premierul Dancila sa reziste presiunilor infernale la care va fi supusa in mod previzibil in urmatoarele doua saptamani, va fi prea putin. Daca vom spera ca in MOF o sa apara un OUG doar cu modificarile anuntate luni seara, iarasi va fi mult prea riscant si periculos.

Daca nimeni nu va face nimic asteptand, ca de obicei, sa pice Guvernul Dancila in Parlament (slabe sperante), sa ne salveze americanii sau UE, sa faca altii ceva pentru noi, atunci nu avem voie sa ne plangem cand ni se va spune ca am devenit, oficial, o natie de hoti”, a scris Tapalaga pe g4media.ro.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a anuntat luni, la Digi24, ca CEX al PSD va stabili la urmatoarea sedinta pozitia partidului fata de ordonanta de amnistie si gratiere. Urmatorul CEX va avea loc duminica, 16 decembrie.

Tudorache a declarat, la Digi24, ca la finalul sedintei CEX de astazi a propus ca partidul sa adopte o pozitie clara privind ordonanta de amnistie si gratiere, „pentru a sti ce facem, sustinem sau nu”. El a afirmat ca liderii PSD au decis ca o astfel de hotarare sa fie luata la urmatoarea sedinta a CEX, care va avea loc duminica.

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: