Iohannis spulbera sperantele infractorilor PSD-ALDE. Precizari despre revocarea lui Kovesi: „Lupta anticoruptie merge mai departe cu toata forta”

news

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, ca decizia sa de revocare a Laurei Codruta Kovesi, anuntata de catre purtatorul sau de cuvant, trebuie inteleasa drept „un pas spre respectarea Constitutiei si a statului de drept”. El a afirmat ca nu si-a schimbat opinia despre activitatea DNA si a Laurei Codruta Kovesi, care au facut o treaba foarte buna, ce trebuie apreciata. „Daca cineva se bucura ca lupta anticoruptie inceteaza sau incetineste, nici vorba, lupta anticoruptie merge mai departe cu toata forta”, a declarat sedul statului.

”Eu respect statul de drept, respect Constitutia si aceste lucruri nu le spun de complezenta sau de slogan. Eu imi doresc pentru Romania o intarire a statului de drept, o intarire a democratiei. Calea romaneasca trebuie sa fie calea democratiei consolidate, care se bazeaza pe valorile noastre pe care se bazeaza si NATO, si UE. (…) Eu imi doresc pentru tara mea o intarire a statului de drept si atunci este evident ca primul om in stat este primul care respecta statul de drept, respecta deciziile Curtii Constitutionale, drept pentru care am pus in aplicare decizia CCR”, a declarat Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles la Summitul NATO.

Presedintele a precizat ca niciun moment nu a fost optiune pentru el sa nu respecte Constitutia, sa nu respecte statul de drept.

”Dimpotriva, eu imi doresc ca acest pas pe care l-am facut sa fie inteles ca si un pas in supremul respect pentru Constitutie”, a adaugat el.

Klaus Iohannis a subliniat ca lupta anticoruptie va continua cu toata forta si ca parerea sa despre activitatea DNA nu s-a schimbat.

”Vreau sa fie foarte, foarte clar un alt lucru. Daca cineva acum se bucura ca lupta anticoruptie inceteaza sau incetineste, nu, nici vorba. Deci, lupta anticoruptie trebuie sa mearga inainte si va merge inainte. Stiti foarte bine ca eu m-am exprimat in foarte multe randuri despre performantele DNA. DNA este un corp de profesionisti foarte bine pregatiti. DNA trebuie si va merge mai departe. Deci, lupta anticoruptie va merge cu toata forta mai departe, iar pana acum acest pas pe care l-am facut luni nu mi-a schimbat parerea mea despre activitatea DNA si inclusiv activitatea doamnei Kovesi. Au facut o treaba foarte buna, sunt oameni foarte bine pregatiti si aceasta activitate trebuie apreciata. Eu am apreciat-o tot timpul si am sprijinit-o tot timpul si pot sa spun fara niciun fel de problema, ca voi sprijini in continuare, poate si mai mult lupta anticoruptie”, a afirmat presedintele Iohannis.

Laura Codruta Kovesi a fost revocata din functia de procuror-sef al DNA luni, printr-un decret semnat de presedintele Klaus Iohannis.

Laura Codruta Kovesi – care a condus DNA timp de peste cinci ani – a spus ca decretul de revocare „lasa un mare semn de intrebare” – daca va exista o subordonare discretionara a procurorilor sefi fata de ministrul Justitiei. „Nu comentez decizia CCR, dar motivarea sugereaza ca procurorii ar putea fi in viitor subordonati ministrului Justitiei”, a afirmat Kovesi.

De asemenea, ea a afirmat ca DNA a demonstrat ca legea este egala pentru toti si nimeni nu e prea puternic pentru a se sustrage din fata legii, a contribuit la constientizarea societatii cu privire la gravitatea fenomenului coruptiei si a aratat ca poate fi infranta coruptia. Kovesi a afirmat ca vointa politica acum este pentru blocarea justitiei si ca modul brutal in care se forteaza modificarea legilor penale arata ca vor protectie pentru trecut, pentru prezent si pentru viitor si si-a indemnat colegii procurori sa nu abandoneze lupta.

Sectia pentru procurori a CSM a decis, miercuri, ca Laura Codruta Kovesi sa isi continue activitatea de procuror la DIICOT Sibiu, unde avea un loc rezervat, ea plecand de acolo in anul 2006, cand a fost numita procuror general.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: