Iohannis stie, Stanescu pregateste ceva urat ca premier. Actiune la CCR a lui Iohannis impotriva deciziei lui Dancila privind interimatul in fruntea Guvernului

news

Presedintele Klaus Iohannis a transmis vineri presedintelui Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre prim-ministru Romaniei si Presedintele Romaniei, presedintele contestand desemnarea lui Paul Stanescu pentru conducerea operativa a Guvernului pe durata absentei Vioricai Dancila.

Iohannis afirma ca „prin desemnarea unui alt membru al Guvernului sa exercite atributiile prim-ministrului, doamna Vasilica-Viorica Dancila, in calitate de prim-ministru si-a arogat o atributie care, potrivit Constitutiei apartine altei autoritati publice, respectiv Presedintelui Romaniei, potrivit dispozitiilor art. 107 alin.(3) din Constitutie”.

„Or, viceprim-ministrul, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, desemnat prin Decizia nr. 247/2018 sa exercite atributiile prim-ministrului privind conducerea operativa a activitatii Guvernului Romaniei, nu poate sa conduca sedintele Guvernului si nici sa semneze valabil actele adoptate de Guvern, aceste atributii revenind, in conditiile art. 24 si ale art. 27 din Legea nr. 90/2001, in mod exclusiv prim-ministrului investit de Parlament”, argumenteaza presedintele in sesizare.

Sefu statului mentioneaza ca atributia preluata de Stanescu este „conducerea operativa a activitatii Guvernului Romaniei”, afirmand ca aceasta notiune „nu se regaseste in Constitutie si nici nu beneficiaza de o definitie legala”.

„Mentionam ca adjectivul „operativ” are – potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane – sensul de: „1. Care lucreaza repede, expeditiv, activ; care are efect (rapid); eficace, eficient. 2. Referitor la actiuni, care tine de actiune”, se arata in sesizare.

Presedintele aminteste ca statutul constitutional al prim-ministrului de a conduce Guvernul si de a coordona activitatea membrilor acestuia ii confera o autoritate de necontestat in interiorul Guvernului, legiuitorul stabilind ca atunci cand in Cabinet nu se poate ajunge la consens, deciziile sunt luate de catre prim-ministru.

„Aceasta prerogativa are consecinte in planul raspunderii politice si juridice a membrilor Guvernului. Decizia prim-ministrului de a renunta temporar la exercitarea atributiilor de conducere a Guvernului, fie ele si operative – notiune incerta sub aspect juridic – poate duce si la situatii conflictuale intre prim-ministru si membrii propriului Cabinet, in ceea ce priveste functionarea Guvernului si legalitatea actelor sau masurilor promovate. Totodata, conduita prim-ministrului generatoare de conflict juridic de natura constitutionala afecteaza si raporturile Guvernului cu celelalte autoritati sau institutii publice confruntate cu necesitatea punerii in executare a masurilor si actelor adoptate de Guvern, din perspectiva valabilitatii acestora”, afirma seful statului.

„Prin omisiunea prim-ministrului de a aduce la cunostinta Presedintelui Romaniei imposibilitatea de a-si exercita atributiile si actiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului sa exercite, cu caracter temporar, atributiile de prim-ministru prin emiterea unui act cu depasirea competentelor stabilite de Legea fundamentala, prim-ministrul se situeaza in afara cadrului constitutional prevazut de art. 107 alin. (3) din Constitutie. Prin aceasta conduita, prim-ministrul a incalcat si art. 1 alin. (5) din Legea fundamentala in componenta sa referitoare la suprematia Constitutiei, precum si principiul colaborarii loiale, astfel cum a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale. Prin emiterea Deciziei nr. 247/31.07.2018, prim-ministrul si-a arogat o competenta care apartine unei alte autoritati, respectiv Presedintelui Romaniei dand nastere unui conflict pozitiv de competenta, ce afecteaza functionarea Guvernului Romaniei care, astfel este plasat in afara cadrului constitutional’, este concluzia documentului transmis de Iohannis Curtii Constitutionale.

Vicepremierul Paul Stanescu, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, va exercita, in perioada 6 – 13 august, atributiile premierului Viorica Dancila privind conducerea operativa a activitatii Guvernului, potrivit unei decizii publicate marti in Monitorul Oficial. In aceasta perioada, Viorica Dancila va fi in concediu de odihna.

Conform unei decizii a premierului publicata marti in Monitorul Oficial, vicepremierul Paul Stanescu, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, va exercita in perioada 6-13 august atributiile de prim-ministru privind conducerea operativa a Guvernului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: