news

Iohannis, transant la ambasada SUA: „Este singura cale. Avem nevoie de o guvernare transparenta si responsabila care chiar respecta statul de drept”

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, cu ocazia sarbatoririi Zilei Independentei la ambasada SUA, ca pentru a putea consolida parteneriatul cu Statele Unite, Romania trebuie sa aiba stabilitate si o guvernare transparenta care sa respecte statul de drept.

„Sunt convins ca presedintia Consiliului UE va prezenta o oportunitate deosebita pentru promovarea parteneriatului transatlantic. Doresc sa asigur partenrul nostru strategic ca sunt ferm angajat ca tara noastra sa ramana acelasi actor implicat, responsabil si stabil. Cooperarea dintre Romania si SUA in plan politic, military si de Securitate au ajuns la un nivel exceptional. Incurajem consolidarea dimensiunii economice, inclusiv prin investitii, in domenii precum cel energetic, insa ca acest obiectiv sa fie posibil, avem nevoie de stabilitate, predictibilitate, un sistem de justitiei puternic, independent, o guvernare transparenta si responsabila care chiar respecta statul de drept. Toate acestea nu reprezinta o optiune ci singura cale pentru o Romanie puternica, un partener strategic. Veti gasi mereu in Romania un aliat, un partener si un prieten pe care va puteti baza”, a afirmat presedintele Klaus Iohannis.

Iata discursul integral:

”Ne alaturam aniversarii prietenilor si partenerilor nostri americani in anul Centenarului Romaniei Moderne. Istoria Romaniei – cea de dinainte de 1989, dar si prin evenimente mai recente – ne reaminteste insa constant ca democratia nu trebuie luata drept „un dat” garantat.

Poate ca aceasta este cea mai mare lectie pe care trebuie sa ne-o insusim la acest bilant de 100 de ani de devenire moderna: democratia trebuie consolidata si aparata in fiecare zi, cu toata determinarea – in Romania, in Europa si in toate colturile lumii.

Timpurile dificile cu care ne confruntam acum au, insa, si capacitatea de a ne atrage atentia asupra necesitatii de a pastra unitatea si solidaritatea intre ambele maluri ale Atlanticului. Relatia transatlantica nu este importanta doar pentru securitatea si prosperitatea comune ale Uniunii Europene si ale Statelor Unite, dar si pentru setul esential de valori democratice ale comunitatii occidentale din care facem parte.

Pentru ca, daca valorile care stau la baza societatilor noastre occidentale se erodeaza, atunci insasi substanta relatiei transatlantice este amenintata.

Dupa cum prea bine stiti, sunt un sustinator ferm al ideii ca pentru Romania intarirea parteneriatului transatlantic ramane de importanta vitala, tara noastra fiind un stat dedicat in egala masura atat proiectului european, cat si Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.

Sunt convins ca Presedintia Consiliului Uniunii Europene, pe care Romania o va exercita peste 6 luni, va reprezenta o oportunitate deosebita si pentru promovarea si consolidarea parteneriatului transatlantic, pentru care cu totii trebuie sa actionam consecvent si hotarat.

De Ziua Independentei Statelor Unite, doresc sa asigur partenerul nostru strategic ca sunt ferm angajat in a actiona astfel incat tara noastra sa ramana acelasi actor implicat, responsabil si stabil, care isi respecta angajamentele asumate – la nivel bilateral si multilateral – si care isi consolideaza capacitatea de a fi un furnizor de securitate si de a proiecta valorile noastre comune in regiune.

Reiterez determinarea Romaniei pentru dezvoltarea si extinderea Parteneriatului nostru Strategic, pe toate dimensiunile sale, asa cum am convenit cu domnul Presedinte Trump la excelenta intalnire de acum un an.

Cooperarea dintre Romania si Statele Unite in plan politic, militar si de securitate a ajuns la un nivel exceptional.

Incurajez, totodata, identificarea de solutii creative si eficiente pentru a consolida, in continuare, si dimensiunea economica, inclusiv prin investitii si proiecte de afaceri comune in domenii strategice de interes reciproc – cum este, de exemplu, cel energetic.

Insa pentru ca acest obiectiv, alaturi de altele, sa fie posibil, avem nevoie de stabilitate, predictibilitate, un sistem de justitie puternic si independent, o guvernare transparenta si responsabila, care chiar respecta statul de drept.

Toate acestea nu reprezinta o optiune, ci singura alegere pe care putem sa o facem pentru o Romanie sanatoasa si puternica, partener strategic al Statelor Unite ale Americii si stat membru al Uniunii Europene si al NATO.

Multumesc Statelor Unite pentru sprijinul constant acordat Romaniei in acest scop! Veti gasi mereu in Romania un aliat, un partener si un prieten pe care va puteti baza! ”, a declarat Klaus Iohannis.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si premierul Viorica Dancila nu au participat la receptia organizata, vineri seara, de ambasada SUA cu ocazia celei de-a 242-a aniversari a Zilei Independentei. Printre politicienii prezenti se afla Mihai Tudose, Eugen Teodorovici, Alina Gorghiu, Melescanu, Ecaterina Andronescu, Fifor, Cimpeanu, Remus Pricopie, Raed Arafat, Cristian Diaconescu. La eveniment este si seful SRI, Eduard Hellvig.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

ELCEN: „Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor gresite luate de Gabriela Firea in timpul mandatului sau de primar general”

Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), companie aflata in sublordinea Ministerului Energiei, a transmis un comunicat de…

6 minute ago

Intarziere la aeroportul din Munchen. Activistii Last Generation s-au lipit de o pista

Aeroportul din Munchen a fost inchis pentru scurt timp sambata devreme, dupa ce activistii pentru…

18 minute ago

Chinezii se lauda ca ar fi inventat o baterie auto care se poate incarca in doar zece minute, asigurand o autonomie de aproape o mie de kilometri

Cercetatorii chinezi sustin ca ar fi dezvoltat o baterie auto revolutionara care se poate incarca…

21 de minute ago

Colectia de monede a unui magnat danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

35 de minute ago

Blestemul moldovenilor: coloana oficiala cu care Marcel Ciolacu se deplasa la Iasi a ramas blocata in trafic, pe fondul lipsei de autostrazi

Premierul Marcel Ciolacu a simtit ieri pe propria piele lipsa de investitii in infrastructura rutiera.…

36 de minute ago

Balotesti: Un barbat s-a urcat pe o antena de telefonie si a amenintat ca isi va face rau

Un barbat s-a urcat vineri seara pe o antena de telefonie din Balotesti, amenintand ca…

42 de minute ago