Iohannis: „Traversam o etapa extrem de intensa pentru viitorul tarii. LUPTA anticoruptie trebuie sa continue”

news

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, duminica, cu ocazia „Zilei Justitiei” ca prevenirea, identificarea infractiunilor de coruptie si pedepsirea celor vinovati reprezinta obiective ale oricarei justitii si, cu atat mai mult, ale celei din Romania.

„Coruptia este dusmanul competitiei libere, un flagel care blocheaza deopotriva dezvoltarea civica, investitiile straine, initiativa si inovatia. Din acest motiv, prevenirea, identificarea infractiunilor de coruptie si pedepsirea celor vinovati reprezinta obiective ale oricarei justitii si, cu atat mai mult, ale celei din Romania. Faptul ca astazi, in tara noastra, exista un efort asumat si apreciat de combatere a coruptiei este in primul rand meritul oamenilor onesti si dedicati din justitia romana”, se arata in mesajul transmis de seful statului la festivitatile organizate cu ocazia „Zilei Justitiei” si citit de consilierul prezidential Simina Tanasescu.

Seful statului a afirmat ca Justitia este o componenta esentiala a statului de drept.

„Fara domnia legii nu putem vorbi de democratie si nici de separatia puterilor in stat. O natiune nu poate progresa cu adevarat in lipsa unei justitii eficiente. Justitia din Romania a cunoscut in ultimii ani transformari profunde. Ele au inclus si sistemul judiciar care a devenit tot mai eficient, modern si performant. Dincolo de reformele legislative si institutionale, acest fapt se datoreaza in mare masura dumneavoastra, intregului corp profesional care infaptuiti actul de justitie”, se arata in documentul citat.

Potrivit sursei citate, respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor, in limitele si rigorile legii, ramane o coordonata esentiala a activitatii in administrarea justitiei.

„Nu am fi avut astazi o justitie apreciata deopotriva in tara si de partenerii externi fara munca, seriozitatea si exigenta cu care va faceti meseria. In buna masura, pana acum reformele au fost percepute ca fiind initiate ori stimulate din exteriorul sistemului. Ele pot si trebuie sa fie realizate in intregime in si din interior. Veti gasi constant in Presedintele Romaniei un partener si un sustinator critic, in sens constructiv, in tot acest proces. Dar nu trebuie sa uitam ca justitia se afla in slujba oamenilor, iar acest principiu este la fel de important precum cele ale independentei, responsabilitatii si echidistantei”, a afirmat seful statului in documentul citat.

Iohannis a precizat in mesaj ca lupta anticoruptie trebuie sa continue.

„Un rol extrem de important il aveti dumneavoastra, membrii CSM, ca reprezentanti ai unei institutii care este garantul independentei justitiei. Va felicit pentru promptitudinea cu care reactionati si, prin pozitiile dumneavoastra publice, depuneti toate eforturile pentru sanctionarea derapajelor si mentinerea discursului public intr-un registru de echilibru si responsabilitate. In ultima perioada, in spatiul public discutiile despre justitie sunt legate cu precadere de lupta anticoruptie. Este foarte adevarat ca Romania traverseaza, acum, o etapa extrem de intensa, dar necesara pentru viitorul tarii. Lupta anticoruptie trebuie sa continue si avem cu totii responsabilitatea sa o sustinem”, a apreciat seful statului.

Cu ocazia „Zilei Justitiei” Klaus Iohannis a transmit felicitari judecatorilor, procurorilor, avocatilor, notarilor, juristilor, precum si personalului instantelor, reprezentantilor mediului academic si tuturor celor care sunt parte a acestei comunitati cu un rol atat de important intr-o societate, acela de a asigura respectarea legii si de a infaptui, pe cat posibil, idealul dreptatii.

„Va multumesc, va doresc mult succes si inspiratie in activitatea dumneavoastra!”, a conchis seful statului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: