Iohannis trebuie sa puna capat, are un singur lucru de facut: REFERENDUM. Tot mai multe voci puternice ii solicita presedintelui sa isi foloseasca cea mai puternica arma

analize

Decizia judecatorilor CCR de a-l obliga pe presedintele Iohannis sa o revoce din functie pe Laura Codruta Kovesi starneste o uriasa ingrijorare in legatura nu atat cu viitorul justitiei din Romania ci mai ales cu insusi viitorul tarii. Tot mai multe voci ii solicta presedintelui sa se intoarca la popor si sa recurga la referendum.

Jurnalistul Moise Guran spune ca presedintele poate initia „revizuirea Constitutiei”, avand in vedere ca decizia politrucilor PSD din CCR duce la „sfarsitul democratiei”.

„Presedintele inca mai are cateva atributii pe care CCR nu le-a ciuntit. El poate convoca imediat un referendum pe aceasta tema, poate adresa mesaje natiunii, se poate adresa Parlamentului sau poate initia chiar revizuirea Constitutiei.

(…) E sfarsitul democratiei, oameni buni! Trebuie sa schimbam tot, sa reconstruim democratia, sa recastigam libertatea pentru care au murit oameni acum 28 de ani. E sfarsitul? Da, poate fi sfarsitul acestei lumi schioape, a politicianismului de cumetrie, a oligarhiei corupte, dar totul depinde de Strada. Doar Strada mai conteaza. Nu in weekend, nu o data la doua-trei luni! Astfel de mitinguri dau un mesaj slab, de infrangere si resemnare. Zilnic! Pana la caderea guvernului, dizolvarea parlamentului si apoi refacerea Constitutiei. Noi nu mai avem alta cale”, a scris Guran pe moise.ro.

Influenta jurnalista Ioana Ene Dogioiu arata de ce este obligatoriu un referendum pe justitie.

„Iohannis, referendum!

CCR: ‘art.132 alin. (1) din Constitutie este un text cu caracter special, care stabileste o putere de decizie a ministrului Justitiei asupra activitatii desfasurate de procurori si indica faptul ca in aceasta procedura ministrul are un rol central [a se vedea Decizia nr.45/2018], aspect care se reflecta si asupra carierei procurorilor”.

Ce inseamna activitatea procurorilor? Anchete penale. Deci CCR statueza cu subiect si predicat ca ministrul Justitiei are drept de decizie asupra anchetelor penale. CCR ne spune ca ministrul are dreptul sa impuna inchiderea sau deschiderea unui dosar penal, administrarii de probe, retinerilor, sechestrelor pentru ca asta inseamna activitatea procurorilor. Mai poate sa fie un procuror independent in asemenea conditii?

Daca Iohannis nu lupta pana la capat impotriva acestei ticalosii, pentru independenta justitiei, mandatul lui ia sfarsit inca de pe acum. Pentru ca asta inseamna iesirea Romaniei din UE”, a scris Dogioiu pe Facebook.

„Deci presedintele ar trebui sa convoace urgent referendumul pentru care are deja procedura indeplinita si sa intrebe poporul daca este de acord sa puna procurorii sub control politic total, daca este de acord ca presedintele sa devina un simplul spectator. Si as mai intreba daca poporul doreste o reformare fundamentala a CCR care sa devina de exemplu o sectie a ICCJ.

Si pana cand poporul nu se pronunta, presedintele nu ca ar trebui sa refuze, dar are obligatia sa nu semneze un act care consfinteste practic controlul politic asupra parchetelor si iesirea Romaniei din exigentele UE.

Il va suspenda CCR pentru asta? Sa-l suspende! Decat un mandat inutil in genunchi mai bine o suspendare in picioare si nu ma indoiesc ca va avea de parte lui poporul”, a adaugat Dogioiu pe ziare.com.

Analistul politic Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, spune ca numai printr-un referendum poate fi indreptat „dezechilibrului produs de CCR prin decizia de azi”.

„Ah, si solutiile, nu la revocarea lui Kovesi, ca nu asta-i esential, ci la indreptarea dezechilibrului produs de CCR prin decizia de azi.

Referendum care sa faca mai clara Constitutia, ca sa nu mai poata orice dornean sa umble sau sa adauge la ea. Sa scrie acolo clar cum e cu numirile si revocarile.

Referendum initiat fie de Klaus, fie de cateva milioane de semnaturi, cum a fost la definirea „familiei”. Ca mie mi-e clar totusi ce-i aia familie, dar mi-a devenit parca mai neclar ce e aia „coruptie” de cand nea Dorneanu a pus tunurile cu abur…”, a scris Lazaroiu pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: