news

„Ion Cristoiu a fost sursa a Securitatii” – Un cercetator CNSAS face dezvaluiri

Istoricul Madalin Hodor, cercetator acreditat al CNSAS si angajat al acestei institutii, a declarat ca numele lui Ion Cristoiu se regaseste pe lista persoanelor care erau surse ale Securitatii, prin legatura UM 0255, unitate din cadrul Departamentului Securitatii Statului care se ocupa de migratia romaneasca.

Madalin Hodor este cel care a publicat recent in Revista 22 o lista din arhiva CNSAS cu numele a 200 de persoane, ”colaboratori aflati in legatura” cu UM 0255, printre care Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii ”Babes-Bolyai”, ales recent in functia de presedinte al Academiei Romane, Ion Coja, Cornel Nistorescu, Ioan Chiper, Sanda Racoviceanu, Anca Diana Radu, in prezent ambasador in Columbia, Valentin Paunescu.

Intr-un interviu acordat Newsweek, Madalin Hodor afirma ca asupra sa a fost declansata o campanie de presa de catre cotidianul Evenimentul zilei, prin care s-a incercat decredibilizarea sa, motivata de faptul ca detine documente din arhiva CNSAS care atesta colaborarea, pana in 1985, a jurnalistului Ion Cristoiu cu Departamenul Securitatii Statului.

”Ion Cristoiu figureaza pe una dintre liste, doar ca pe o lista care priveste fosti colaboratori ai Securitatii. In 1985, s-a recurs la o reevaluare a surselor care erau in legatura UM 0225. In urma acestei evaluari, o parte dintre surse au fost mentinute, iar o parte, care nu mai erau considerate utile sau din diverse alte motive, au fost scoase.

Ion Cristoiu se afla pe una dintre listele cu sursele la care s-a renuntat, fiind scos din evidenta din 1985, ceea ce nu inseamna ca nu a fost sursa inainte de 1985. Documentul nu spune ce au facut aceste surse si in ce perioada au colaborat cu Securitatea, ci doar ca, incepand cu anul 1985, acesti oameni au fost scosi de pe lista surselor Securitatii”, a precizat Madalin Hodor, pentru Newsweek Romania.

Intrebat in legatura cu acest subiect, Ion Cristoiu a declarat, tot pentru Newsweek Romania, ca nu a colaborat cu fosta Securitate, si ca , asa cum a procedat in cazul lui Corneliu Vadim Tudor, care sustinuse acelasi lucru, ii va in judecata pe toti cei care vor continua sa sustina aceasta ipoteza.

”Nu pot sa raspund in abstract, pentru ca nu stiu despre ce unitate militara este vorba si nu stiu care este documentul. Este o afirmatie a unui domn. Pana cand nu vad despre ce este vorba, nu pot spune nimic. Am inteles, din lista anterioara publicata de domnul Hodor, ca era vorba despre colaborari cu DIE. Deci nu am cum sa raspund concret la ceva ce nu am vazut. Nu stiu despre ce document poate fi vorba. Nu-l contest in abstract, dar trebuie sa vad despre ce este vorba”, a comentat Ion Cristoiu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

49 de minute ago

Momentul in care Robert Fico este impuscat in plina strada, surprins intr-o filmare cu telefonul – VIDEO

Momentele socante in care premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova, dupa o sedinta…

42 de minute ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

4 ore ago

Atlantic Council si SNSPA au organizat dezbaterea “Security and stability for the Black Sea region”

Miercuri, 15 mai 2024, Atlantic Council si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)…

56 de minute ago