Ion Iliescu continua cu intoxicarile si dupa 30 de ani. Cine erau „teroristii”: „S-au simtit datori sa isi indeplineasca misiunea lor pentru care fusesera platiti”

politica

Fostul presedinte Ion Iliescu a relatat, intr-un interviu pentru Mediafax, cum a trait Revolutia din decembrie 89, cine au fost teroristii, de ce au fost executati atat de repede sotii Ceausescu si cum anarhia a fost un pericol real pentru Romania acum 30 de ani.

In opinia sa, ceea ce a provocat confuzie si focurile fratricide, soldate cu zeci de victime, in zilele Revolutiei, a fost actiunea unui grup fidel lui Nicolae Ceausescu.

“Era un grup legat nemijlocit de Ceausescu si care erau responsabili pana la moarte de viata lui Ceausescu si astia s-au mentinut pe pozitiile lor si asta a si creat aceste elemente de ciocniri, in prima faza. Dar pana la urma a predominat pozitia de ansamblu a Armatei si a ofiterimii, a corpului de comanda a Armatei, care i-a izolat chiar si pe cei care ramasesera in jurul lui Ceausescu. Si a fost factorul decisiv. Si s-a vazut ca odata cu judecarea si executia lui Ceausescu au incetat confruntarile militare”, a spus fostul presedinte.

Intrebat unde au disparut teroristii, desi unii au fost filmati prin spitale sau cand au fost prinsi, Ion Iliescu a raspuns: „Asta reflecta situatia in care ne aflam, lipsa totala de organizare pentru procesul la care asistam. Pentru procesul in care intrase viata in general, viata publica din societatea noastra, am putut constata faptul ca atare, dar in ultima instanta faptul ca, pana la urma, indiferent de unde erau, ce erau, ca erau suspiciuni ca erau straini, ca venisera niste arabi care fusesera implicati… nu s-a putut nici asta dovedi, ca aceia au actionat. Deci au fost oamenii legati de interesele clanului Ceausescu, care s-au simtit datori sa isi indeplineasca misiunea lor pentru care fusesera platiti. In momentul in care au vazut ca totul se prabuseste, au si disparut. Si e pacat ca nu au fost judecati ca atare”.

Cum fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, a afirmat ca in acea perioada mai toate serviciile secrete straine au fost prezente in Romania, Ion Iliescu a fost intrebat daca au existat pericole externe sau daca existau interese fata de tara noastra, care sa vulnerabilizeze.

“Interese exista intotdeauna si dorinte de a folosi diverse conjuncturi. Eu cred ca forta revolutiei romane a fost ca a creat aceste structuri care sa afirme demnitatea noastra nationala si ne-a ajutat sa ne aparam de orice fel de asemenea lucruri. Sa stim sa le afirmam, sa ne aparam interesele prin forta noastra si sa capatam respectul tuturor”, a sustinut fostul sef al statului.

Mai mult despre:

Comentarii: