Ion Iliescu scapa de Dosarul Mineriadei. Actul de acuzare a fost desfiintat de ICCJ. Intocmit prost, dosarul se intoarce la Parchetul General

politica

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis definitiv, joi, restituirea la Parchetul Militar a dosarului Mineriadei din 1990, in care au fost trimisi in judecata fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman si fostul director SRI Virgil Magureanu, pentru refacerea de la zero a urmaririi penale, dupa ce toate probele stranse de procurori au fost anulate.

Instanta suprema a respins joi toate contestatiile depuse la dosar de Parchetul General si partile vatamare, fiind mentinuta o decizie din 8 mai 2019 a unui judecator de camera preliminara, prin care s-a constatat nelegalitatea rechizitoriului intocmit de procurorii militari si s-a dispus excluderea tuturor probelor administrate in cursul urmaririi penale.

In mai 2019, judecatorul de camera preliminara a admis cererile si exceptiile invocate de inculpatii din acest dosar, printre care si fostul presedinte Ion Iliescu, de partea responsabila civilmente Ministerul Afacerilor Interne, precum si exceptiile ridicate din oficiu de magistrat.

„Constata neregularitatea rechizitoriului nr. 47/P/2014 din 12 iunie 2017 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Parchetelor Militare, sub urmatoarele aspecte: sub aspectul nelegalitatii constand in lipsa dispozitiei de incepere a urmaririi penale pentru faptele pretins comise de inculpatii Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Magureanu Virgil si Florescu Mugurel Cristian in perioada 11-12 iunie 1990; sub aspectul nelegalitatii urmaririi penale efectuate in cauza dupa redeschiderea urmaririi penale in ceea ce priveste comiterea infractiunii de crime impotriva umanitatii in varianta normativa a uciderii unor persoane (art. 439 alin. (1) lit. a); in ceea ce priveste descrierea faptelor retinute prin actul de sesizare in sarcina inculpatilor, indicarea si analiza mijloacelor de proba”, se arata in decizia magistratului, mentinuta joi de un alt complet de la ICCJ.

De asemenea, instanta a constatat nulitatea mai multor acte de urmarire penala, respectiv rezolutii ale Parchetului Militar, printre care si cea din 9 iunie 2005, prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu.

„Dispune excluderea tuturor probelor administrate in cursul urmaririi penale. Restituie cauza la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Parchetelor Militare”, se mentioneaza in decizia judecatorului.

Practic, prin aceasta decizie, procurorii trebuie sa refaca de la zero ancheta in acest dosar.

Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis in judecata pe: Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) si presedinte al Romaniei; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de Informatii; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general si sef al Directiei Procuraturilor Militare.

De asemenea, au fost deferiti justitiei: amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN si sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepresedinte al CPUN; Adrian Sarbu, sef de cabinet si consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, presedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Miniera Barbateni; Plaies Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Scolii Militare Superioare de Ofiteri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Peter, comandant al Unitatii Militare 0575 Magurele apartinand Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.

Procurorii militari sustineau ca, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti, care militau in principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si isi exprimau, in mod pasnic, opiniile politice, in contradictie cu cele ale majoritatii care forma puterea politica la acel moment.

In acest atac ar fi fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI, precum si peste 10.000 de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus in practica in dimineata zilei de 13 iunie 1990, avand urmatoarele consecinte: moartea prin impuscare a 4 persoane, vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane.

In cadrul acestei actiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militara a Ministerului de Interne din localitatea Magurele, unde au fost retinute pana in dupa-amiaza aceleiasi zile, cand au fost lasate sa plece, dupa o cercetare sumara.

Fostul presedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari ca el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea in forta a manifestantilor din Piata Universitatii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile intreprinderi din Bucuresti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: