Ion Iliescu, sfidator pana la capat. Reactie in urma inculparii: „Care e problema? N-am nimic sa-mi reprosez”

politica

proces, Dosarul Revolutiei, Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu, securitate, judecatori, amanare, revolutionari

Ion Iliescu, pus sub urmarire penala in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, a declarat la postul de televiziune Digi24 ca nu are ce sa isi reproseze.

„Nu este prima data cand se agita chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut in 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea tarii. Vor oamenii sa…, probabil au primit ceva solicitari sa cerceteze. Sa cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi raspunde, care este problema? Nu este nicio problema. Eu stiu care este ratiunea redeschiderii discutiei, ca este o treaba care s-a petrecut acum douazeci si sapte de ani, dar ma rog. Probabil au primit sesizari, oamenii sunt datori sa cerceteze, sa duca lucrurile pana la capat”, a declarat Ion Iliescu la Digi24.

Intrebat de Digi24 daca are ceva sa isi reproseze din acea perioada, Iliescu a raspuns: „eu nu am sa-mi reprosez nimic din nicio perioada”.

Procurorii militari din Parchetul instantei supreme i-au pus sub inculpare in dosarul Mineriadei pe fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Magureanu si fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13-15 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane, ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Faptele au fost anchetate din 1997 de procurori militari si civili, in mai multe dosare in care au fost audiati sute de martori si alte cateva zeci de persoane au fost puse sub invinuire, fara insa ca persoane care au fost in atentia anchetatorilor sa fie puse sub acuzare pentru cei patru morti si peste 1.200 de oameni batuti si retinuti atunci ilegal.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: