Ionut Sindile tot nu scapa, DNA l-a pus sub acuzare. Cutremur la varful Jandarmeriei, seful si fostii sefi sunt implicati in acte ilegale

news

Colonelul Ionut Catalin Sindile, implicat in represiunea din 10 august 2018 din Piata Victoriei, a fost pus sub acuzare de DNA pentru ca ar fi incasat bani ilegal pentru sute de ore suplimentare. Alaturi de el, DNA i-a pus sub acuzare si pe seful Jandarmeriei Romane, colonelul Bogdan Enescu, si pe generalul Constantin Florea.

Seful Jandarmeriei si fostii sefi au fost pusi sub urmarire penala pentru infractiunea de uzurpare a functiei din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sanctionarea faptelor de coruptie, informeaza G4Media.

Potrivit articolului 300 din Codul Penal, uzurparea functiei este ”fapta functionarului public care, in timpul serviciului, indeplineste un act ce nu intra in atributiile sale, daca prin aceasta s-a produs una dintre urmarile prevazute in art. 297, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda”.

Potrivit articolului 13 indice 2 din legea 78/2000, ”In cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime”.

Cei 3 capi ai Jandarmeriei au fost citati pentru saptamana viitoare la DNA in calitate de suspecti.

Potrivit acelorasi surse, doar in cazul sefului Jandarmeriei, Bogdan Enescu, prejudiciul se ridica la peste 40.000 de lei. El si-ar fi aprobat singur efectuarea si plata a aproape 900 de ore suplimentare, fara acordul sefului ierarhic superior, adica al chestorului Bogdan Despescu.

In plus, potrivit Codului Muncii, dupa efectuarea orelor suplimentare, angajatul are dreptul sa isi ia zile libere si, numai daca in urmatoarele 60 de zile, nu i se dau zile libere, orele suplimentare ii sunt platite, insa plafonat, in limita a 180 de ore suplimentare pe an. Nici aceste prevederi nu ar fi fost respectate de colonelul Enescu.

Mai mult, actualul sef al Jandarmeriei ar fi aprobat plata unor ore suplimentare pentru 2018 si 2019 catre fostii sefi ai Jandarmeriei, Catalin Sindile si Constantin Florea.

Cu alte cuvinte, Sindile a fost platit pentru ”orele suplimentare” efectuate inclusiv in seara zilei de 10 august 2018, cand jandarmii coordonati si de el au gazat si batut chiar si protestatarii pasnici de la mitingul Diasporei.

Colonelul Catalin Sindile a fost prim-adjunctul sefului Jandarmeriei, colonelul Sebastian Cucos, la mitingul din 10 August. Sindile a fost prezent in piata Victoriei in acea seara, chiar daca operatiunea de reprimare a manifestantilor a fost coordonata teoretic doar de maiorul Laurentiu Cazan. Sindile a ramas la conducerea Jandarmeriei Romane ca interimar dupa ce CSAT nu a mai prelungit imputernicirea lui Cucos. Sindile, Cucos si Cazan au fost pusi sub acuzare de Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului general pentru reprimarea mitingului, insa dosarul a fost preluat de DIICOT si clasat.

Mai mult despre:

Comentarii: