Iordache confirma: amnistia si gratierea au fost adoptate pe furis in Senat. Legea urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor

politica

Deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat, miercuri pentru Mediafax, ca in prezent exista un proiect de lege privind gratierea la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, adoptat tacit de Senat, insa nu a fost stabilita data la care va primi raportul pentru a ajunge apoi in plen.

Intrebat daca exista vreun proiect de lege in Parlament privind aministia sau gratierea, asa cum a spus ministrul Justitiei Tudorel Toader, deputatul social-democrat Florin Iordache a raspuns: „Este la Comisia juridica la Camera Deputatilor, acela cu gratierea (adoptat tacit de Senat – n.r.). Nu am auzit (cand se va discuta proiectul de lege – n.r.)”.

Pe 29 mai, proiectul legii gratierii a fost adoptat tacit in Senat, dupa ce termenul pentru dezbatere si adoptare s-a implinit la data de 23 mai, anuntul fiind citit in plen de vicepresedintele Senatului, Claudiu Manda.

In forma adoptata tacit de Senat, initiativa legislativa prevede urmatoarele:

„Art 1 Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoarea de pana la 5 ani inclusiv applicate de instanta de judecata. Art 2 – (1) Se gratiaza in parte cu ½, pedepsele cu inchisoare applicate femeilor insarcinate si persoanelor care sunt unic intretinator de familie si au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani , daca nu li s-au interzis drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca. (2) Situatiile prevazute la alin. (1) trebuie sa existe la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Art. 3 – Masurile educative privative de libertate cu o durata de maximum 5 ani se gratiaza, dispozitiile art. 5 alin. (2) aplicandu-se in mod corespunzator.
Art. 4 – (1) Gratierea prevazuta la art. 1-2 este conditionata de achitarea, in termen de un an de la condamnarea definitive sau, dupa caz, de la punerea in libertate, a despagubirilor la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva. (2) Nerespectarea conditiei prevazute la alin. (1) atrage revocarea gratierii, pedeapsa stabilita sau restul ramas neexecutat urmand sa se execute in regim de detentie. (3) Persoana gratiata va depune dovada achitarii prejudiciului, acesta va sesiza instanta de executare pentru a dispune revocarea gratierii. (4) Procedura de judecata se desfasoara cu citarea persoanei condamnate, prevederile art. 597 alin (2)-(8) din Codul de procedura penala aplicandu-se in mod corespunzator.
Art. 5 – (1) Prevederile art. 1 si 2 nu se aplica persoanelor condamnate pentru infractiuni savarsite in stare de recidiva, nici celor care sunt recidivisti prin condamnari anterioare. (2) Nu beneficiaza de prevederile art. 1 si 2 condamnatii carora li s-au aplicat pedepse pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni: de vatamare corporala, rele tratamente aplicate moniroului, agresiuni asupra fatului, santaj traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile, infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale, violare de domiciliu, inselaciune, fraude comise prin sisteme informatice, ultraj, favorizarea sederii ilegale in Romania, ultraj judiciar, cercetare abuziva, evadare, divulgare informatiilor secrete de stat, deturnarea de fonduri, fals intellectual si fals informatics, neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea defectuoasa”.

Camera Deputatilor este for decizional pentru aceasta initiativa legislativa.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca, din cate stie el, ar exista un proiect la nivelul Parlamentului care vizeaza amnistia, insa nu au fost purtate discutii in acest sens in cadrul coalitiei de guvernare si ca acest subiect nu trebuie sa fie unul tabu.

Tudorel Toader a spus ca nu exista, la Ministerul Justitiei, un proiect privind amnistia sau gratierea, subliniind totodata ca legiuitorul ar putea fi generos in an centenar, mai ales pentru ca de-a lungul vremii au fost mai multe astfel de acte de clementa.

„In istorie au fost multe acte de clementa referitoare la amnistie, eventual la gratiere. De fiecare data, emitentul a prevzut conditiile, dar si exceptiile – nu e normal sa gratiezi, anmistiezi faptele grave impotriva persoanei. Suntem in an Centenar. Legiuitorul ar putea fi generos. Exista in Parlament de anul trecut un proiect privind amnistia si gratierea. E vorba de o vointa politica, o politica penala pe care legiuitorul are deplina libertate sa o promoveze. Vom vedea daca aceasta e calea de urmat. La Ministerul Justitiei nu exista nici in discutie, nici in elaborare sau avizare un proiect de act normativ – lege sau OUG – de amnistie sau gratiere”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, duminica, ca pentru el personal si pentru formatiunea pe care o conduce, ideea unei amnistii nu este o „iluzie juridica”, precizand ca trebuie o solutie sa se repare „nenorocirile cauzate de implicarea serviciilor si procurorilor in instante”.

„Pentru mine, ideea amnistiei nu e o iluzie juridica. Ca sa discutam foarte deschis si transant. Se vorbeste in spatiul public de a se gasi o solutie sa se repare toate nenrocirile cauzate de implicarea serviciilor si procurorilor in instante, aceste protocoale. Pentru mine si pentru noi ca partid, ideea amnistiei nu este o iluzie juridica. Daca premierului, ministrului Justitiei li s-a cerut sa se gaseasca solutii pentru efectele acestor protocoale sa fie sterse, nu trebuie sa o mai lungeasca mult. Sa se vedea posibilitatea judecatorilor fara sa fie terorizati. Cum sa creada romanul ca un judecator este liber sa il judece. De aceea intr-un sondaj aparuse un procent urias de romani care credeau ca pot ajunge condamnati fara sa fie judecati”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: