Iordache a indeplinit zelos ordinul lui Dragnea. Comisia „Ciordache” a votat articolul prin care sunt amputate atributiile presedintelui in numirea unor inalti magistrati

news

Comisia parlamentara speciala care modifica Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache (PSD), a votat luni articolul care prevede ca presedintele Romaniei este eliminat din numirea si revocarea conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, atributiile fiind preluate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii au urmatoarele atributii referitoare la cariera judecatorilor si procurorilor: numeste si revoca din functie presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai Inaltei Curtei de Casatie si Justitie”, este articolul din Legea 317/2004 adoptat luni de Comisie, articol care se va corela si cu modificarile la Legea 303/2004, privind statutul magistratilor, informeaza Mediafax.

Anterior a fost adoptat raportul cu modificarile facute la Legea 304/2004, ca urmare a deciziilor Curtii Constitutionale.

Parlamentarii din Comisia Iordache au mai decis ca de acum inainte doar CSAT poate verifica declaratiile magistratilor privind colaborarea cu serviciile de informatii, comisiile parlamentare de control fiind eliminate din procedura.

Saptamana trecuta, Comisia Iordache a reluat lucrarile dupa vacanta parlamentara de iarna.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, a declarat saptamana trecuta ca eliminarea totala a presedintelui din numirea conducerii ICCJ coincide cu motivarea CCR si, pe de alta parte, respecta standardele impuse de Comisia Europeana cu privire la independenta sistemului judiciar.

Modificarea a fost facuta ca urmare a unui amendament depus de PSD, care prevede ca „presedintele, vicepresedintii si presedintii de Sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani”.

Intrebat daca eliminarea totala a presedintelui din numirea conducerii ICCJ coincide cu motivarea CCR, Nicolicea a replicat: „Respecta decizia, ca nu trebuie sa coincida, pentru ca nu dam doar copy-paste. Respecta decizia Curtii si respecta, de asemenea, standardele Comisiei Europene privind independenta sistemului judiciar”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: