„Iordache, Nicolicea, Cataniciu, caracterizati de o vasta prostie”. Incercand sa-l loveasca pe Iohannis au incalcat o decizie a Curtii Constitutionale

analize

Membrii comisiei Iordache, in care se modifica legile justitiei, au hotarat joi ca presedintele Romaniei sa nu se mai poata opune deloc numirii in functie a magistratilor. Prin aceasta decizie, acestia au reusit sa incalce chiar o decizie a Curtii Constitutionale.

Analistul politic Miron Damian explica detaliat la e duce aceasta noua hotarare a Comisiei Iordache, mentionand ironic ca decizia denota o „vasta prostie”.

„Spuneam ieri ca vasta iresponsabilitate a membrilor majoritari ai comisiei Iordache ar putea fi infranta de o cel putin la fel de vasta prostie. Asta au facut astazi, abrogand dreptul presedintelui de a se opune numirii in functie a magistratilor. E o dovada ca n-au niciun fel de stiinta si/sau preocupare apropo de impactul practic al modificarilor pe care le voteaza. Altfel poate s-ar fi gandit de doua ori inainte sa adopte amendamentul asta, caci impactul lui practic e … 0(zero).

Cred ca multa lume a confundat asta cu numirea magistratilor in functii de conducere(*) – nu, e vorba de numirea in magistratura, doua lucruri diferite. Din 2005, legea prevede ca presedintele poate refuza o singura data, motivat, semnarea decretului. Nu stim daca a fost prilej de abuzuri pentru ca… pe cat stiu eu, n-a existat niciun caz in care cei doi presedinti din acest interval, Basescu si Iohannis, sa se fi folosit de prevederea asta! Niciunul! Avem in fata un caz absolut tipic de solutie care-si cauta disperata problema.

Sigur, la nivel de principiu propunerea asta este o problema mare, e un nou atac la conceptul de separatie si echilibru al puterilor, cum a fost eliminarea presedintelui din numirea conducerii ANCOM. La fel, un demers iresponsabil.

Dar de ce ar fi prostesc? Pai pentru ca asa cum a aratat deputatul USR Stelian Ion, Curtea Constitutionala a sustinut prevederea pe care vor sa o abroge spunand ca, daca presedintele e scos cu totul din procedura de numire a magistratilor (* inclusiv in posturi de conducere) atunci una din atributiile sale constitutionale e golita de continut. Prevederea asta cu efect practic egal cu zero risca sa retrimita proiectul in parlament. Nu e nici pe departe singura.

Bun, ca alde Iordache, Cataniciu si Nicolicea sustin asa ceva, nu ma mira. Asta e, de unde nu e, cine ce sa ceara – vorbim de indivizi care chiar isi inchipuie ca voturile se pot transforma in neuroni sau experienta, de unde si proverbiala fudulie pe care si-o exhiba constant. Dar Dana Girbovan ce scuza va fi avand? Da, amendamentul a fost propus de UNJR, cu explicatia ca asa e normal, ca presedintele sa ramana fara posibilitatea acestui veto slab. Nu, nu e normal, e similar cu rolul sau in procesul legislativ, consacrat de legea fundamentala, si e un mic element de echilibru intre puteri. Si apoi chiar sa nu fi fost nimeni in ditai Uniune a Judecatorilor care sa-i spuna ca „normalitatea” respectiva e contrazisa de o decizie CCR? Tsk, tsk…”, a scris Damian pe Facebook.

Deputatul USR Stelian Ion a anuntat, joi, ca membrii PSALDE-UDMR din Comisia Iordache „tocmai au incalcat astazi Decizia CCR 375/2005, abrogand textul legal care permitea Presedintelui Romaniei sa refuze, o singura data, motivat, numirea judecatorilor si procurorilor. Un ‘fleac’ … fata de ce va urma”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: