Ipoteza SOC: Ar trebui ca Apple sa CUMPERE Grecia?

news

A inceput ca o gluma, la o conferinta a investitorilor Apple in urma cu cativa ani. Unul dintre acestia a sugerat ca Apple sa se foloseasca de lichiditatile sale, care ajung la 194 de miliarde de dolari, pentru a cumpara Grecia.

CEO-ul de la Apple, Tim Cook, nu s-a lasat convins. A spus ca Apple are multe planuri, insa a cumpara o tara nu se numara printre acestea. Insa editorialistul Bloomberg, Leonid Bershidsky, crede ca Apple a ratat o afacere buna.

Saptamana aceasta, Grecia a recurs la masuri disperate pentru a face rost de 750 de milioane de doalei pentru a-si plati datoria catre FMI. Primarul din Thessaloniki a declarat ca i s-au cerut toti banii disponibili, in timp ce plata pensiilor si a furnizorilor pentru spitale a fost amanata. Guvernul grec a avertizat ca va ramane fara niciun ban in cateva saptamani.

In schimb, Uniunea Europeana ramane ferm pe pozitii, solicitand reduceri bugetare si reforma pensiilor. Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup si ministru de finante al Olandei, nu a oferit niciun indiciu ca UE va ceda in fata unei crize.
Intre timp, gramada de 194 de miliarde de dolari a Apple continua sa creasca. Compania a lasat deoparte proiectele costisitoare, precum misiuni spatiale sau crearea unui nou tip de automobil, in favoarea imbunatatirii produselor existente, precum ceasul Apple sau introducerea streaming-ului pentru iTunes.

Bershidsky a facut cateva calcule si a ajuns la concluzia ca Apple, Microsoft, Google Pfizer si Cisco au la un loc 429 de miliarde de dolari, mare parte in afara Statelor Unite, pentru a evita taxa de 35%.

Daca jumatate din aceasta suma ar fi folosita pentru a salva Grecia, problema datoriilor Greciei ar fi ca rezolvata. In schimb, Grecia ar putea oferi reduceri de taxe acestor mari companii. Acest tip de afacere a fost deja pus in practica in Irlanda, unde Apple plateste o taxa de corporatie de 2% desi nevelul standard este de 12,5%.

Bershidsky crede ca UE ar putea sa accepte o astfel de afacere pentr Grecia, chiar daca nu o privest ecu ochi buni pe cea din Irlanda, pentru ca i-ar ajuta pe greci sa isi indeplineasca obligatiile financiare. Grecia ar deveni ar deveni astfel gazda pentru sediile centrale ale Apple, Microsoft, Google Pfizer si Cisco, economia fiind ajutata si prin crearea de noi locuri de munca.

„Sunt sigur ca un astfel de plan de salvare a Greciei ar fi aprobat de popor prin referendum”, a concluzionat editorialistul Bloomberg.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Urmareste-ne si pe:

Comentarii: