IPS Calinic il pune la punct pe primitivul Teodosie: „Femeia este un Inger pe pamant, dar a lui Dumnezeu”

news

Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Calinic Argeseanul, are o replica de bun-simt la adresa lui IPS Teodosie, care in urma cu doua zile a lansat o noua declaratie scandaloasa la adresa femeilor.  Calinic Argeseanul afirma ca femeia este „un inger pe pamant”, o „fiinta dumnezeiasca” si „o minune”.

Teodosie a sustinut in urma cu doua zile ca femeia naste in „dureri” pentru ca este pacatoasa prin nastare: „Asta e conditia ei. Ea nu poate fi perpetuu intr-o rugaciune, pentru ca are conditia slabiciunilor sale. Ea a inceput pacatul. Daca nu pacatuia, nu ar fi nascut in dureri”.

IPS Calinic are insa o cu totul alta parere, pe care a tinut sa o exprime public  intr-o postare pe Facebook.

„Cine ar putea cu adevarat sa cuprinda cu mintea ce a insemnat in cei doua mii de ani, ziditorul exemplu al femeilor mironosite, al mamelor celebre si al tuturor mamelor din lume? Toate au zidit la temelia lumii! Toate au zidit viata de familie si cresterea pruncilor in duhul Evangheliei lui Hristos! Toate au zidit si au intarit dragostea intre oamenii din toate timpurile! Toate au schimbat, ca si azi, de altfel, climatul spiritual al vremii”, a scris Calinic Argeseanul pe Facebook.

Postarea integrala a arhiepiscopului Argesului si Muscelului, Calinic

Femeia, Inger pe pamant! Nu ascund bucuria ce ma cuprinde cand am prilejul sa scriu despre Femeie! Am mai scris despre aceasta fiinta dumnezeiasca! Femeia, ca dar a lui Dumnezeu! Era trecut de miezul noptii, atunci ca si acum, cand scriu despre minunea numita femeie. Atunci am scris printre lacrimi! Nici nu se putea altfel! Erau de fata: Maica Domnului, mama mea, toate mamele si toate fetele din lume! Atunci am scris despre intreita lucrare a Femeii: de Sotie, Mama si Gospodina! Iar acum voi incerca sa scriu despre o alta minune, cea a rasplatii intreite facuta de Dumnezeu Femeii prin aceea ca: Au aflat cele dintai despre Invierea lui Iisus Hristos; au vazut cele dintai pe Iisus Cel inviat din mormant si au dus cele dintai vestea cea mare a Invierii lui Iisus, chiar ucenicilor Sai!

Cum sa nu ramai fermecat de asa curaj, credinta si dragoste manifestata pentru Iisus Invatatorul si Parintele iubitor? Femeile purtatoare de mir au ramas in istoria lumii ca cele mai curajoase si devotate fiinte ca si mamele noastre, ca si sotiile devotate chemarii speciale si gospodinele care tin in maini si pe umerele lor destinele omenirii!

Daca Eva in Paradis a auzit osanda rostita de Dumnezeu – dupa caderea in pacat -, tot femeia va auzi cea dintai vestea cea mare a izbavirii din morti, prin Iisus Hristos Cel inviat! Astfel, Femeia este reabilitata pentru totdeauna si nu ne este ingaduit s-o consideram obiect de batjocura. Cuvine-se cu adevarat ca barbatii sa ocroteasca Femeia pentru ca este egala – de drept divin -, cu Barbatul!
Sfantul Apostol Pavel, spulbera pentru totdeauna mentalitatea din batrane veacuri, ca femeia ar fi inegala barbatului! Iata textul: „Nu mai este iudeu, nici elen, nici rob, nici liber, nici parte barbateasca sau parte femeiasca, pentru ca voi toti una sunteti in Hristos Iisus!” (Galateni 3, 28).

Sfintele Evanghelii ne arata un anumit numar de femei mironosite: Maria din Magdala, Maria lui Cleopa, Ioana lui Huza, Maria mama lui Iacob, Salomeea, mama fiilor lui Zevedei, Suzana si multe altele care nu au fost numite. Ele, cu un curaj nestavilit, infruntand primejdiile noptii au mers la mormantul unde era Iisus ca sa-i faca ritualul ungerii cu mir de nard, cel mai pretios dintre toate aromatele Orientului. Ele au auzit de la Iisus cel mai frumos cuvant si indemn: Bucurati-va! Cu acest cuvant a dorit Iisus sa le intampine dupa Invierea Sa din mormant! Ele aveau sa fie de pilda pentru viitorul omenirii, tuturor femeilor devotate slujirii lor, in ascultarea Divinului Mantuitor!
Nu vom uita niciodata mamele celebre pe care le-au avut Sfinti Parinti si Dascali ai lumii din veacul de aur al Bisericii! Cine nu-si aduce aminte de celebra Antuza, mama Sfantului Ioan Gura de Aur, care a ramas vaduva la numai 20 de ani si nu s-a mai casatorit pentru a-si creste pruncutul in bucuria credintei si a pacii in familie? Cine va uita de Monica, mama Fericitului Augustin, care 18 ani s-a rugat intru nadejdea intoarcerii la Dumnezeu a fiului sau? Dar de Nona, mama Sfantului Grigore de Nazianz? Oare, de Emilia, mama Sfantului Vasile cel Mare, cine nu-si va aduce aminte? Cine va putea vreodata, sa nu-si aduca aminte de Imparateasa Elena, mama sfanta, care a sfatuit pe fiul ei Constantin cel Mare sa dea libertate de credinta intregului Imperiu roman?

Cine ar putea cu adevarat sa cuprinda cu mintea ce a insemnat in cei doua mii de ani, ziditorul exemplu al femeilor mironosite, al mamelor celebre si al tuturor mamelor din lume? Toate au zidit la temelia lumii! Toate au zidit viata de familie si cresterea pruncilor in duhul Evangheliei lui Hristos! Toate au zidit si au intarit dragostea intre oamenii din toate timpurile! Toate au schimbat, ca si azi, de altfel, climatul spiritual al vremii!

Sfaturile gingase, ale Sfantului Apostol Petru, ne merg la inima si azi, fiind pline de mireasma duhovniceasca, din care trebuie sa invatam: „Asemenea si voi, femeilor, supuneti-va barbatilor vostri, asa incat chiar daca unii care nu se supun Cuvantului Evangheliei, sa fie castigati fara propovaduire, prin purtarea femeilor lor … Podoaba noastra sa fie nu cea din afara: impletiri ale parului, cununite de aur sau purtare de haine scumpe; ci sa fie omul cel tainic al inimii, intru nestricacioasa podoaba a duhului bland si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu …

Voi, barbatilor, de asemenea, duceti-va casnicia cu intelegere, ca pe langa o fiinta mai slaba, femeia, careia sa-i dati partea ei de cinstire, ca unei impreuna-mostenitoare a harului Vietii; in felul acesta, rugaciunile voastre nu vor cunoaste piedica. In sfarsit, fiti toti intr-un gand, impreuna-patimitori, iubitori de frati, marinimosi, nerasplatind rau cu rau, sau ocara cu ocara, ci, dimpotriva, binecuvantand, caci pentru aceasta ati fost chemati: ca sa mosteniti binecuvantarea!” (I Petru 3, 1-3 si 7-9).

Asadar, Femeia: prin munca cinstita, prin viata aleasa, prin dragoste deplina, prin devotament conjugal, prin osardie de a naste si creste prunci buni, devine astfel, primul dascal si preot al copilului ei, asa cum pe drept cuvant scrie in Predicile sale, Parintele Mircea Pacurariu. Asadar, in alcatuirea acestei lumi, Femeia este un Inger purtator de mir!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: