externe

Irak: 11 persoane spanzurate pentru terorism si apartenenta la gruparea Stat Islamic

Cel putin 11 persoane au fost spanzurate saptamana aceasta in Irak pentru „terorism” si apartenenta la gruparea jihadista Stat Islamic (SI), au afirmat miercuri doi responsabili din cadrul serviciilor de securitate si de sanatate, scrie AFP citata de Agerpres.

Pentru justitia irakiana, „terorismul”, omuciderile intentionate sau traficul de droguri pot atrage pedeapsa cu moartea prin spanzurare pentru autorii lor. Decretele autorizand executiile trebuie sa fie semnate de presedintele irakian.

Folosind acronimul arab al SI, un responsabil din cadrul serviciilor de securitate din provincia Dhi Qar, in sudul Irakului, a confirmat „executarea pedepsei cu moartea pentru 11 teroristi ai organizatiei Daesh in inchisoarea Nassiriya, sub supravegherea unei echipe a Ministerului Justitiei”.

Un responsabil al autoritatilor medicale din Dhi Qar, al carui departament primeste corpurile, a confirmat ca a primit „corpurile a 11 condamnati executati luni”.

Ei au fost „executati in temeiul articolului 4 din legea antiterorista”, potrivit acestei surse, exprimandu-se sub protectia anonimatului din cauza sensibilitatii subiectului.

Cei 11 erau originari din provincia Salah ad Din (vest), iar corpurile a sapte dintre ei au fost recuperate de familiile lor la Institutul medico-legal din Nasiriyah, a precizat acest responsabil.

In cativa ani, tribunalele irakiene au pronuntat sute de pedepse cu moartea si condamnari pe viata, deoarece Codul Penal prevede o sentinta pana la pedeapsa cu moartea pentru oricine s-a alaturat „unui grup terorist”, indiferent daca acuzatul a luptat sau nu in randurile acestuia.

In trecut, Irakul a fost criticat pentru sute de procese descrise ca fiind expeditive, marturisiri obtinute sub tortura sau reprezentare juridica ineficienta, potrivit aparatorilor drepturilor omului.

Intr-un comunicat dat publicitatii miercuri, ONG-ul pentru drepturile omului Amnesty International s-a referit la executia, luni, 22 aprilie, a 13 barbati „condamnati pentru acuzatii prea vagi de terorism”.

Dintre acestia, 11 fusesera „condamnati pentru afiliere la asa-numitul grup armat Stat Islamic”, potrivit comunicatului Amnesty International.

Ceilalti doi, inchisi din 2008, fusesera condamnati „pentru acuzatii de terorism in baza Codului Penal, in urma unui proces vadit inechitabil”, a subliniat ONG-ul, citandu-l pe avocatul lor.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Nicusor Dan continua sa o ignore pe Firea: „Eu concurez direct cu Piedone, nu se va retrage”. Cum explica succesul lui Piedone in randul bucurestenilor

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat intr-un interviu pentru Prima TV ca sunt doua explicatii…

6 minute ago

Conflict intre romi si militari ucraineni in Transcarpatia. Cand militarii au deschis focul, agresorii au luat-o imediat la fuga – Video

Joi noapte a avut loc o ciocnire intre romi si militari ucraineni in regiunea Transcarpatia…

30 de minute ago

Surse palestiniene: Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta propunerea israeliana privind incetarea focului si eliberarea ostaticilor

Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta ultima propunere israeliana privind incetarea focului si…

2 ore ago

Nicusor Dan locuieste cu chirie in Bucuresti. Sotia, din Vaslui, vrea sa aiba casa lor, insa „n-am avut nici bani, nici timp sa cautam o casa”

Primarul general Nicusor Dan, care locuieste cu chirie in Bucuresti, sustine ca nu are ca…

1 minut ago

Locuri de lux pe zborurile de linie. Capsula cu 2 locuri pentru „o priveliste captivanta asupra mediului extern al aeronavei in timpul zborului”

O firma privata de inginerie aerospatiala, Windspeed Technologies, a proiectat o capsula de sticla, cu…

O oră ago

Suedia, „la un nivel de teroare de patru din cinci”. 100.000 de vizitatori, la Malmo, pentru Eurovision

Suedia se pregateste pentru Eurovision cu masuri de securitate sporite. Tara se afla deja in…

2 ore ago