Irak: Vizita-surpriza a ministrului american al apararii pentru a reafirma parteneriatul strategic – VIDEO

externe

Ministrul american al apararii Lloyd Austin a sosit marti la Bagdad pentru o vizita-surpriza al carei obiectiv este „sa reafirme parteneriatul strategic” dintre Statele Unite si Irak, a anuntat el pe contul sau de Twitter, informeaza Reuters, preluata de Agerpres.

Vizita are loc intr-un moment in care Irakul comemoreaza douazeci de ani de la invazia americana impotriva regimului lui Saddam Hussein. Ofensiva, lansata la 20 martie 2003 de trupele americane sustinute de o coalitie internationala, a deschis una dintre cele mai sangeroase pagini din istoria Irakului.

„Aterizare la Bagdad. Sunt aici pentru a reafirma parteneriatul strategic dintre Statele Unite si Irak pe masura ce ne indreptam catre un Irak mai sigur, mai stabil si mai suveran”, a declarat seful Pentagonului pe contul sau de Twitter.

In ultimele saptamani, Bagdadul a fost scena unui „balet” diplomatic intens. Liderii irakieni i-au primit succesiv pe sefii diplomatiei din Arabia Saudita, Iran si Rusia, inainte de vizita de la inceputul lunii martie a secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Un aliat al influentului sponsor iranian, Bagdadul pastreaza totusi legaturi foarte stranse cu Washingtonul, in special la nivel militar. Aliante care cer uneori oficialilor irakieni sa se angajeze intr-un delicat exercitiu de echilibristica, noteaza AFP.

Trupe americane sunt inca desfasurate in Irak in cadrul coalitiei internationale conduse de Washington pentru a lupta impotriva jihadistilor gruparii Stat Islamic (IS).

Invinsi in Irak in 2017, jihadistii continua sa revendice atacuri letale in tara din cand in cand si coalitia ramane mobilizata pentru a preveni renasterea lor. La sfarsitul anului 2021, Irakul a anuntat „incheierea misiunii de lupta” a coalitiei internationale, inca desfasurata pe teritoriul irakian pentru a-si exercita un rol de instruire si consiliere.

Potrivit unui oficial citat de Reuters, vizita neanuntata a lui Austin in Irak are ca scop sa arate ca Washingtonul s-a angajat sa-si pastreze prezenta militara acolo la aproape 20 de ani dupa ce invazia condusa de SUA l-a rasturnat pe Saddam Hussein.

„Ceea ce (irakienii) vor auzi de la el este angajamentul sa ne pastram prezenta fortei, dar nu este vorba doar despre instrumentul militar. Statele Unite sunt mult interesate de un parteneriat strategic cu guvernul Irakului”, a declarat reporterilor un inalt oficial american din domeniul apararii, vorbind sub conditia anonimatului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: