Iran: Rapperul Yasin scapa de condamnarea la moarte

externe

Curtea Suprema a Iranului a acceptat recursul la decizia de condamnare la moarte al rapperul Saman Seydi Yasin chiar daca a confirmat condamnarea la moarte a altui protestatar, a declarat sambata justitia din tara, potrivit Reuters.

Yasin, un kurd care canta despre inegalitate, opresiune si somaj, a fost acuzat ca a incercat sa ucida fortele de securitate, a dat foc unui cos de gunoi si a tras de trei ori in aer, acuzatii pe care le-a negat.

Saptamana trecuta, intr-un videoclip, mama lui Yasin a cerut ajutor pentru a-si salva fiul. „Unde in lume ati vazut ca viata unei persoane dragi este luata pentru un cos de gunoi?” a spus ea in videoclipul postat pe retelele de socializare.

Initial, Curtea a declarat ca a acceptat apelurile lui Yasin si ale unui alt protestatar, dar intr-o declaratie ulterioara, agentia de presa Mizan a spus ca doar cel a lui Yasin a fost acceptat.

„Relatiile publice ale Curtii Supreme din Iran si-au corectat stirile: `Apelul lui Mohammad Qabadloo nu a fost acceptat… Apelul lui Saman Seydi a fost acceptat de Curtea Suprema`”, a spus agentia.

Qabadloo a fost acuzat de uciderea unui agent de politie si ranirea altor cinci in timpul protestelor.

Anuntul de sambata urmeaza suspendarii de catre Curtea Suprema a condamnarii la moarte a protestatarului Mahan Sadrat in urma cu 10 zile. Acesta fusese acuzat de diverse presupuse infractiuni, cum ar fi injunghierea unui ofiter de securitate si incendierea unei motociclete.

Iranul a spanzurat doi protestatari la inceputul acestei luni: Mohsen Shekari, 23 de ani, care a fost acuzat ca a blocat un drum principal in septembrie si ca a ranit un membru al fortei paramilitare Basij cu un cutit, si Majid Reza Rahnavard, tot de 23 de ani, care a fost acuzat ca a injunghiat mortal doi membri ai Basij si a fost spanzurat public de o macara de constructii.

Amnesty International a declarat ca autoritatile iraniene solicita pedeapsa cu moartea pentru cel putin 26 de persoane in ceea ce a numit „procese false menite sa-i intimideze pe cei care participa la revolta populara care a zguduit Iranul”.

ONG-urile spun ca tuturor celor care se confrunta cu condamnarea la moarte li s-a refuzat dreptul la aparare adecvata si accesul la avocati la alegerea lor, trebuind, in schimb, sa se bazeze pe avocatii numiti din oficiu, care nu fac nimic pentru a-i apara.

Grupul pentru drepturi HRANA a declarat ca pana vineri au fost ucisi 506 protestatari, inclusiv 69 minori. Se spune ca 66 de membri ai fortelor de securitate au fost, de asemenea, ucisi. Se crede ca 18.516 protestatari au fost arestati, se arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: