Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

externe

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a declarat ca va trebui sa faca fata, duminica, unui nou proces, dupa ce a acuzat, printre altele, fortele de securitate de agresiune sexuala asupra femeilor, potrivit BBC. Intr-un mesaj transmis din inchisoarea Evin, unde este detinuta, Narges Mohammadi a transmis ca procesul sau are legatura cu o postare audio, in care a condamnat si „razboiul total impotriva femeilor” din partea regimului iranian.

Narges Mohammadi a executat deja 16 ani de inchisoare din cauza unor diverse condamnari multiple. Avocatul acesteia, Mostafa Nili, a declarat ca tribunalul se va reuni duminica pentru a aborda noile acuzatii de „raspandire a propagandei impotriva Republicii Islamice”. Oficialii iranieni nu au facut niciun comentariu cu privire la acest caz.

In mesajul sau, postat pe site-ul web al Fundatiei Narges, Narges Mohammadi a declarat ca este pentru a patra oara in tot atatia ani cand a fost „tarata la masa instantelor nedrepte si fariseice” din cauza „protestului sau si a dezvaluirii agresiunilor sexuale ale barbatilor regimului religios iranian impotriva femeilor”.

Laureata Premiului Nobel, in varsta de 52 de ani, a spus ca, de data aceasta, va fi judecata pentru ca a reactionat, printr-un mesaj audio, impotriva „agresarii si vanatailor suferite de studenta si jurnalista Dina Ghalaibaf”.

Dina Ghalaibaf ar fi fost retinuta dupa ce a acuzat fortele de securitate ca au incatusat-o si a agresat-o sexual in timpul arestarii petrecute intr-o statie de metrou. Tanara a fost eliberata ulterior.

Narge Mohammadi solicita acum un proces public, in prezenta jurnalistilor independenti, a activistilor pentru drepturile omului, a activistilor pentru drepturile femeilor si a avocatilor sai.

Ea a transmis ca „martorii, impreuna cu avocatii lor, ar trebui sa poata participa cu garantii de securitate fizica, psihica si juridica si sa povesteasca deschis despre agresiuni”.

Mohammadi a militat neobosit pentru drepturile femeilor din Iran si a petrecut in inchisoare timp de aproape doua decenii din cauza activismului sau.

Familia sa a declarat ca, pe langa anii de inchisoare, sentintele sale au inclus si 154 de lovituri de bici, doi ani de exil si diverse restrictii sociale si politice. In cateva randuri a recurs la greva foamei. De cativa ani nu si-a mai vazut sotul si copiii fugiti la Paris. In ciuda numeroaselor amenintari si arestari si-a continuat si campania impotriva obligativitatii valului islamic.

Ea a primit Premiul Nobel pentru Pace 2023 pentru lupta impotriva opresiunii femeilor din Iran. Copiii sai, adolescenti, au fost cei care au primit premiul, la primaria din Oslo, in decembrie trecut, si i-au citit discursul, care fusese scos clandestin din inchisoare.

„Scriu acest mesaj din spatele zidurilor inalte si reci ale unei inchisori. Poporul iranian, cu perseverenta, va invinge represiunea si autoritarismul”, a scris doamna Mohammadi.

Aceasta a mai adaugat ca tinerii iranieni au „transformat strazile si spatiile publice intr-un loc de rezistenta civila generalizata”, facand aluzie la protestele care au inceput in 2022, dupa moartea lui Mahsa Amini, in custodia politiei pentru ca ar fi purtat hijab-ul intr-un mod „necorespunzator” fata de regulile statului iranian.

Autoritatile din Republica Islamica au intensificat, din nou, in ultimele saptamani represiunile pentru a le impune femeilor codul vestimentar islamic strict, arestandu-le pe cele care nu se supun, si folosind pentru aceasta inclusiv supravegherea video.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: