Iranul a executat al doilea protestatar pentru „razboi impotriva lui Dumnezeu”

externe

Iranul a executat, luni, prin spanzurare, un al doilea protestatar in mai putin de o saptamana. Barbatul fusese condamnat pentru uciderea a doi membri ai fortelor de securitate, a informat agentia de presa Mizan a sistemului judiciar, potrivit Reuters.

Protestele la nivel national, izbucnite dupa moartea tinerei Mahsa Aminin, in custodia politiei morale, s-au transformat intr-o revolta populara a iranienilor furiosi din toate straturile societatii, devenind una dintre cele mai grave provocari de legitimitate pentru conducerea clericala de la revolutia din 1979.

„Majid Reza Rahnavard a fost spanzurat in public in (orasul sfant siit) Mashahd in aceasta dimineata… a fost condamnat la moarte pentru `razboi impotriva lui Dumnezeu`, dupa ce a injunghiat doi membri ai fortelor de securitate”, a anuntat Mizan.

Activistii de pe retelele de socializare au numit executia lui Rahnavard, in varsta de 23 de ani, drept „un act criminal” al organizatiei clericale, menit sa descurajeze disidenta.

Spanzurarea tanarului Mohsen Shekari, pentru ca a ranit un agent de securitate cu un cutit si a blocat o strada din Teheran in timpul protestelor, a fost condamnata pe scara larga de Statele Unite si aliatii sai.

Organizatiile pentru drepturile omului au spus ca Shekari a fost torturat si fortat sa marturiseasca.

Amnesty International a declarat ca autoritatile iraniene solicita pedeapsa cu moartea pentru cel putin 21 de persoane in ceea ce a numit „procese false menite sa-i intimideze pe cei care participa la revolta populara care a zguduit Iranul”.

Presa de stat din Iran a difuzat imagini cu un barbat, pe care l-au identificat drept Rahnavard, injunghiind un alt barbat care a cazut peste o motocicleta parcata si apoi injunghiind o alta persoana imediat dupa.

Potrivit Mizan, Rahnavard a fost arestat cand incerca sa fuga din tara acum 23 de zile. Acesta a adaugat ca sentinta a fost mentinuta de o instanta superioara.

Grupul pentru drepturile omului HRANA a declarat ca pana duminica 488 de protestatari au fost ucisi, inclusiv 68 de minori. Se spune ca 62 de membri ai fortelor de securitate au fost, de asemenea, ucisi. Se crede ca 18.259 de protestatari au fost arestati, se arata in comunicat.

In timp ce Natiunile Unite sustin ca protestele au costat peste 300 de vieti, un serviciu de securitate al statului iranian a declarat ca 200 de persoane, inclusiv membri ai fortelor de securitate, au murit in tulburari.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: