externe

Iranul acuza Israelul de acte de sabotaj in urma carora a explodat un gazoduct

Un act de sabotaj israelian asupra unei conducte iraniene de gaze naturale a cauzat multiplele explozii in urma cu o saptamana, a sustinut miercuri ministrul iranian al petrolului, sporind si mai mult tensiunile dintre cei doi inamici regionali, pe fondul razboiului pe care Israelul il poarta impotriva Hamas in Fasia Gaza, relateaza Associated Press.

Comentariile ministrului iranian al petrolului, Javad Owji, vin in contextul in care Israelul a fost acuzat pentru o serie de atacuri care au vizat programul nuclear al Teheranului.

„Explozia gazoductului a fost un complot israelian”, a declarat Owji, potrivit agentiei de stiri iraniene de stat IRNA. „Inamicul a intentionat sa perturbe serviciul de gaz in provincii si sa puna in pericol distributia de gaz pentru populatie”, a mai spus el.

Apoi a adaugat: „Actiunea malefica si complotul inamicului au fost gestionate in mod corespunzator.” Owji nu a furnizat nicio dovada in sprijinul afirmatiilor sale.

Israelul nu a recunoscut atacul, desi rareori isi revendica misiunile de spionaj in strainatate.

Exploziile din 14 februarie au lovit o conducta de gaze naturale care circula din vestul Iranului, din provincia Chaharmahal, in nord, catre orasele de la Marea Caspica. Conducta are aproximativ 1 270 de kilometri.

Owji a comparat anterior atacul cu o serie de atacuri misterioase si nerevendicate asupra conductelor de gaz din 2011 – inclusiv in jurul aniversarii Revolutiei Islamice din 1979 din Iran. Teheranul a marcat atunci cea de-a 45-a aniversare a revolutiei cu doar cateva zile inainte de exploziile conductelor.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

2 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

55 de minute ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

40 de minute ago

Nivel ridicat de euroscepticism in Serbia: doar 40% dintre sarbi ar vota pentru aderarea la UE. In schimb, 92% dintre albanezi ar vota in favoarea accederii la blocul comunitar

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Republican International, cu sediul la Washington, cetatenii sarbi…

51 de minute ago

Decizie majora privind contractele de munca. ICCJ a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz

Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se…

2 ore ago