Iranul anunta ca isi muta capitala de la Teheran in alt oras: „Din cauza densitatii populatiei si a preocuparilor legate de mediu”
Autoritatile iraniene au anuntat oficial transferul capitalei de la Teheran. Una dintre cele mai probabile optiuni ar fi mutarea capitalei in orasul Mekran din sud-estul tarii, relateaza Ynetnews.
„Din cauza densitatii populatiei si a preocuparilor legate de mediu, Iranul ia in considerare mutarea capitalei in regiunea Makran de langa Golful Oman. Sustinatorii citeaza avantaje strategice si economice, in timp ce criticii avertizeaza asupra costurilor mari si problemelor logistice”, se spune in articol.
Potrivit unui reprezentant al guvernului Republicii Islamice, Iranul planuieste sa isi mute capitala in regiunea de sud a tarii. „Noua capitala va fi cu siguranta in sud, in regiunea Makran, iar in prezent lucram la aceasta problema”, a declarat purtatoarea de cuvant a guvernului, Fatemeh Mohajerani.
Densitatea uriasa a populatiei din Teheran, infrastructura slaba care duce la intreruperi frecvente de curent si lipsa de apa, si o problema grava de tasare a solului care duce la deteriorarea si chiar prabusirea cladirilor, sunt principalele probleme care au condus la ideea de a muta capitala.
„Cautam ajutorul oamenilor de stiinta si expertilor, inclusiv al inginerilor, sociologilor si economistilor”, a adaugat Fatemeh Mohajerani, subliniind ca problema „ramane in faza de cercetare” si nu este o urgenta.
Cu toate acestea, criticii nu sunt de acord cu aceasta propunere: „Reconstructia Stadionului Azadi dureaza 18 luni si costa 19 trilioane de riali (23,75 milioane USD). Cati bani sunt necesari pentru a muta capitala?”.
Jurnalistul Ali Golhaki a scris despre acest lucru pe pagina sa din X, numind aceasta idee nerealista si riscanta pentru o tara care se confrunta cu un declin economic grav.
Ynetnews a reamintit ca discutiile despre mutarea capitalei Iranului au continuat periodic de la Revolutia Islamica din 1979, dar au fost perturbate in mod constant din cauza constrangerilor financiare, a inertiei politice si a problemelor logistice. Autoritatile iraniene anterioare au luat in considerare versiuni diferite ale acestei idei, dar constrangerile financiare si stagnarea politica au impiedicat in mod repetat progresul.