Categories: externe

Iranul cere SUA „compensatii” pentru lovitura de stat din 1953

Parlamentul iranian a votat o decizie care cere guvernului SUA sa plateasca compensatii pentru „infractiunile comise impotriva tarii” de-a lungul timpului.

Conform parlamentarilor iranieni, Statele Unite trebuie sa plateasca despagubiri „spirituale si materiale” pentru evenimentele care au inceput odata cu lovitura de stat din 1953.

In acel an, premierul Iranului ales democratic, Mohammad Mosaddegh, a fost demis printr-o lovitura de stat pusa la cale de americani. Iranul cere acum depagubiri pentru perioada ce a urmat acestui eveniment, perioada marcata de venirea la putere a sahului pro-american, Mohammad Reza Pahlavi, noteaza USA Today.

Acesta a ramas la putere pana la Revolutia Islamica din 1979, petrecuta cu cateva luni inainte de criza ostaticilor de la ambasada SUA din Teheran.

Teheranul mai vrea compensatii si pentru 17.000 de victime ale unor asasinate, pentru „martiriul” a 223.600 soldati cazuti la datorie in razboiul dintre Iran si Irak si, mai recent, pentru „blocarea, confiscarea sau sechestrarea bunurilor care apartin guvernului iranian, oraganizatiilor si functionarilor publici din Iran”.

Conform expertilor, aceasta lege vine ca raspuns la recenta hotarare a Curtii Supreme din SUA, conform careia Teheranul trebuie sa plateasca despagubiri de 2 miliarde de dolari familiilor victimelor atentatelor puse la cale de Iran prin intermediul Hezbollah. Se aminteste aici, in principal, despre atacul asupra unei baze militare americane din Beirut, in 1983.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Anghel Liviu

Share
Published by
Anghel Liviu

Recent Posts

„Nevastuica salbatica”. Pilotii ucraineni folosesc acum tactici americane din razboiul din Vietnam: „Ucraina invata in mod clar din gandirea militara occidentala”

Ucraina a inceput sa foloseasca impotriva armatei rusesti tactici americane din razboiul din Vietnam, informeaza…

28 de minute ago

Sanctiuni in urma nuntii de la Buzesti, care a blocat tot centrul orasului. Socrul mare si socrul mic au fost amendati cu cate 6.000 de lei

Politia Teleorman anunta ca, in urma nuntii sfidatoare din Buzesti, care a blocat traficul in…

4 minute ago

Peste 500.000 de elevi incep, luni, Evaluarea Nationala. In acest an, doar colectarea datelor se va face digital, nu si corectarea testelor

Luni, 13 mai, incepe Evaluarea Nationala de la clasa a II-a, iar duminica la pranz…

5 minute ago

Unii deputati germani vor ca NATO sa doboare, din Polonia si Romania, dronele rusesti care ataca vestul Ucrainei: „Si Israelul a fost ajutat de SUA, Franta si Marea Britanie”

Deputatii germani din partea partidelor din arcul guvernamental "Verzii" si "Democratii Liberi", precum si din…

4 ore ago

SUA: Super-dronele care pot atinge 800 km/h, acestea sunt dotate cu inteligenta artificiala si pot inlocui rachetele de croaziera mult mai scumpe

Compania Mayman Aerospace, cu sediul in sudul Californiei, a prezentat noua sa gama de drone…

2 ore ago

Campanie disperata de imagine: Ciolacu a mers la Florin Piersic la spital. Si Piedone s-a agatat de imaginea lui Piersic

Premierul Marcel Ciolacu i-a facut duminica o vizita actorului Florin Piersic, care este internat in…

7 ore ago