Iranul dezvaluie un „arsenal SECRET”: „Putem scufunda orice nava americana”

externe

Fortele navale iraniene avertizeaza ca detin un arsenal secret, pregatit sa scufunde orice nava americana care ar pune in pericol integritatea teritoriala a tarii. In acelasi timp, comandantii militari iranieni considera prezenta Statelor Unite in regiune drept “raul absolut” si ameninta cu atacuri neasteptate.

“De fiecare data cand americanii vor privi in Golful Persic, ne vor vedea pe noi. Ei stiu ca, in cazul in care vor comite cea mai mica greseala, le vom scufunda navele in Golful Persic, Stramtoarea Ormuz sau Marea Oman”, a declarat contraamiralul Ali Fadavri, unul dintre cei mai temuti lideri ai Garzilor Revolutionare, elita ultraconservatoare a armatei iraniene.

“I-am informat deja pe americani ca prezenta lor in Golful Persic reprezinta raul absolut”, a tunat el la ora de maxima audienta, intr-o interventie difuzata de televiziunea iraniana de stat. Fadavri i-a avertizat apoi pe dusmanii Iranului ca nu sunt constienti decat de o mica parte a puterii militare a tarii sale. Contraamiralul a spus ca fortele navale iraniene dispun de facilitati subterane care adapostesc rachete sol-mare si vase rapide de lupta. In acest fel, vasele iraniene, “care ating o viteza dubla fata de cele mai rapide nave americane”, sunt mai putin vulnerabile la eventuale atacuri aeriene. Mai mult, Garda Revolutionara poate utiliza rachete sol-aer.

Afirmatiile dure ale lui Fadavri vin dupa recenta rezolutie a Congresului american, care condamna nerespectarea de catre Teheran a “legislatiei maritime internationale”, precizand ca desfasurarea de exercitii militare ”submineaza stabilitatea” in Golful Persic. In luna ianuarie, Iranul a organizat exercitii navale in Marea Oman si Oceanul Indian. La inceputul acestei luni, insusi ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a respins categoric rezolutia Congresului SUA, afirmand ca, in zona Golfului, fortele navale iraniene au dreptul sa faca toate manevrele pe care le cred de cuviinta, iar americanii sunt intrusii.

SUA au ridicat multe din sanctiunile contra Iranului, in cadrul acordului asupra programului nuclear iranian, din iulie 2015. Iranienii spun ca sanctiunile sunt ridicate doar pe hartie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: