Iranul inchide un institut francez din Teheran din cauza caricaturilor publicate de Charlie Hebdo

externe

Ayatollahul Khamenei spune ca Suedia ar trebui sa-i predea justitiei musulmane pe cei care au profanat Coranul

Iranul a anuntat ca a inchis Institutul Francez de Cercetare din Teheran drept raspuns la publicarea de catre revista Charlie Hebdo a unor caricaturi care ii reprezinta pe ayatollahul Ali Khamenei si pe alti clerici musulmani siiti, informeaza BBC.

Unele dintre caricaturi au continut cu caracter sexual explicit.

Ministerul iranian de Externe a declarat ca inchiderea Institutului Francez de Cercetare din Iran a fost doar „primul pas”, amenintand si cu alte masuri daca Franta nu-i va „trage la raspundere pe autorii si pe sponsorii acestui caz de raspandire a urii”.

Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a declarat pentru LCI TV inainte de anunt ca „libertatea presei exista [in Franta], spre deosebire de ceea ce se intampla in Iran”, iar blasfemia nu este o infractiune conform legislatiei franceze.

Charlie Hebdo a publicat caricaturile ayatollahului Khamenei intr-o editie speciala care marcheaza cea de-a opta aniversare a atacului asupra biroului sau din Paris, cand doi militanti islamisti au ucis 12 persoane, cinci dintre ele fiind desenatorii revistei, pretinzand ca razbuna decizia revistei de a publica caricaturi cu profetul Mahomed.

Revista a spus ca a primit peste 300 de caricaturi de la cititori si „mii de amenintari” dupa lansarea unui concurs pentru „sprijinirea luptei iranienilor care lupta pentru libertatea lor, ridiculizand acest lider religios dintr-o epoca apusa”.

Miercuri, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a avertizat, intr-un tweet, ca „actiunea insultatoare si ofensiva” de a publica caricaturi impotriva „autoritatii religioase si politice a tarii sale nu va fi lipsita de un raspuns eficient si decisiv”.

Ambasadorul Frantei la Teheran a fost convocat la Ministerul iranian de Externe, iar purtatorul de cuvant Nasser Kanani i-a transmis ca „nu are dreptul sa justifice lipsa de respect fata de lucrurile sfinte ale altor tari si natiuni islamice sub pretextul libertatii de exprimare”.

Intr-o declaratie care anunta incheierea activitatilor Institutului Francez de Cercetare in Iran, Ministerul de Externe a declarat ca revizuieste si legaturile culturale cu Franta si activitatile culturale franceze din Iran.

Institutul a fost infiintat in 1983 si este afiliat ministerului francez de externe. A fost inchis de multi ani inainte de a fi redeschis in timpul presedintiei lui Hassan Rouhani, un moderat in functie intre 2013 si 2021.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: