Iranul l-a spanzurat pe luptatorul Navid Afkari. Cum i s-a inscenat o crima pe care nu a comis-o

actualitate

Luptatorul iranian Navid Afkari a fost executat in inchisoarea Abel-Abad din Shiraz, la doar zece zile dupa ce a fost condamnat la moarte pentru injunghierea mortala a unui paznic, in 2018, informeaza Reuters.

„Iranul tocmai l-a executat pe prizonierul politic si luptatorul campion Navid Afkari. Ma intristeaza enorm moartea sa. Este de neconceput faptul ca regimul isi spanzura oamenii si nimeni nu face nimic in acest sens”, a scris pe pagina de Facebook activistul si jurnalistul israelian Hananya Naftali.

Sportivul si-a sustinut nevinovatia, spunand ca a fost fortat, sub tortura, sa declare crima. Si avocatul sau a a afirmat ca nu exista dovezi clare ale vinovatiei lui Afkari.

In imaginile prezentate de televiziunea iraniana apare ceea ce pare sa fie confesiunea scrisa a lui Afkari, insa el a afirmat in imagini care au circulat in social media ca a fost fortat sa semneze documentele, fiind torturat. „Am lovit de doua ori, o data si apoi inca o data”, a fost aratat Afkari spunand si facand un gest de injunghiere in timpul unei reconstituiri a uciderii lui Hassan Turkman, agentul de paza al unei companii producatoare de apa.

Federatia Internationala pentru Drepturile Omului si Justice for Iran, care are sediul la Londra, au notat, intr-un raport prezentat in iunie, ca televiziunea iraniana a difuzat peste 355 de confesiuni obtinute prin tortura in ultimul deceniu.

Acest caz a atras atentia si oficialilor internationali si a grupurilor de aparare a drepturilor omului. Presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a solicitat Iranului sa nu il execute pe tanarul in varsta de 27 de ani.

Dupa China, Iranul este statul care executa cei mai multi condamnati. In ciuda faptului ca a avut de-a face cu cel mai mare focar din Covid-19 din Orientul Mijlociu, care a provocat o criza economica uriasa, autoritatile iraniene nu au incetat sa puna in aplicare condamnarile la moarte in aceasta perioada.

Mai mult despre:

Comentarii: