Iranul reactioneaza cu amenintari in cazul atacului asupra navei „Mercer Street”: „Republica Islamica Iran va raspunde prompt si puternic oricarei posibile aventuri’

externe

Iranul va raspunde prompt oricarei amenintari la adresa securitatii sale, a declarat luni un purtator de cuvant al Ministerului de Externe iranian, dupa ce SUA, Israelul si Marea Britanie au acuzat Iranul pentru atacul comis saptamana trecuta in Marea Arabiei asupra unui petrolier apartinand unei companii detinute de un om de afaceri israelian, relateaza Reuters, citaya de Agerpres.

”Republica Islamica Iran nu ezita sa-si protejeze interesele nationale si de securitate si va raspunde prompt si puternic oricarei posibile aventuri”, a declarat purtatorul de cuvant al MAE de la Teheran, Saeed Khatibzadeh, potrivit televiziunii de stat.

Conform sursei citate, acelasi purtator de cuvant a mai transmis ca ”regreta profund acuzatiile fara fundament facute de ministrul de externe britanic impotriva Republicii Islamice Iran, care au fost repetate de secretarul de stat al SUA in acelasi context si care contin acuzatii contradictorii, false si provocatoare”.

Si Romania condamna „cu fermitate” si califica drept „absolut inacceptabil” atacul cu drona comis asupra vasului ‘Mercer Street’, care s-a soldat cu pierderea vietii comandantului navei, cetatean roman, „care a cazut demn la datorie”, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE informeaza, intr-un comunicat de presa transmis luni, ca, „avand in vedere elementele prezentate de partenerii internationali ai Romaniei cu privire la faptul ca atacul a avut caracter deliberat si, respectiv, a fost coordonat de Iran, Romania solicita prezentarea de explicatii de catre autoritatile iraniene, fara intarziere, si isi rezerva dreptul de a actiona in consecinta, alaturi de partenerii sai internationali, pentru un raspuns adecvat”.

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucuresti a fost convocat de urgenta la MAE roman in acest scop, anunta MAE.

Totodata, ministerul reitereaza ca „atacul impotriva unei tinte civile, care a produs pierderi de vieti omenesti si pagube materiale importante, nu are nicio justificare si trebuie condamnat ferm la nivel international”.

Potrivit comunicatului, pentru a identifica masurile de raspuns cele mai potrivite, MAE continua coordonarea cu aliatii si partenerii Romaniei.

„MAE este alaturi de familiile si apropiatii victimelor de pe vasul ‘Mercer Street’ si ofera tot sprijinul in procesul in curs de repatriere a cetateanului roman decedat”, se mai arata in comunicatul citat.

SUA „sunt sigure ca Iran a comis atacul criminal” asupra unui petrolier operat de un miliardar israelian in Marea Omanului, a anuntat, duminica, secretarul de stat Antony Blinken, alaturandu-se Israelului si Regatului Unit, a relatat AFP.

Joi, petrolierul „Mercer Street” a fost tinta unui atac cu drona in Marea Omanului. Atacul s-a soldat cu doi morti, un britanic care lucra pentru societatea de securitate Ambrey, si un membru al echipajului roman, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o societate internationala cu sediul la Londra aflata in proprietatea lui Eyal Ofer.

De ani de zile, Israelul si Iran se infrunta direct sau indirect in Liban, in Siria si in Fasia Gaza. Insa in ultimele luni aceasta rivalitate s-a mutat pe mare, odata cu aparitia unei misterioase serii de sabotaje si atacuri, a notat AFP.

Mai mult despre: ,

Comentarii: