Iranul si-a marit productia de rachete balistice, pentru a face fata solicitarilor tot mai mari venite din partea Rusiei, rebelilor houthi din Yemen si gruparii teroriste Hezbollah

externe

Iran, productie, rachete, sporita, export, Rusia

Imagini din satelit de data recenta arata extinderi majore la doua instalatii iraniene cheie de rachete balistice pe care doi cercetatori americani le-au evaluat ca fiind destinate cresterii productiei de rachete, o concluzie confirmata de trei inalti oficiali iranieni.

Extinderea acestor instalatii urmeaza unui acord incheiat in octombrie 2022, prin care Iranul a fost de acord sa furnizeze rachete Rusiei, care le vrea pentru razboiul sau impotriva Ucrainei. Teheranul furnizeaza, de asemenea, rachete rebelilor houthi din Yemen si militiei libaneze Hezbollah, ambele membre ale Axei de Rezistenta impotriva Israelului sustinuta de Iran, potrivit oficialilor americani.

Imaginile luate de firma comerciala de sateliti Planet Labs de la baza militara Modarres in martie si de la complexul de productie de rachete Khojir in aprilie arata mai mult de 30 de cladiri noi la cele doua locatii, ambele situate in apropiere de Teheran.

Imaginile, analizate de Reuters, arata ca multe dintre structuri sunt inconjurate de valuri mari de pamant. Astfel de terasamente sunt asociate cu productia de rachete si sunt concepute pentru a impiedica o explozie intr-o cladire sa detoneze materiale foarte combustibile in structurile din apropiere, a declarat Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute of International Studies din Monterey.

Extinderile au inceput la Khojir in luna august a anului trecut, iar la Modarres in luna octombrie, a declarat Lewis, pe baza imaginilor din aceste situri. Arsenalul Iranului este deja cel mai mare din Orientul Mijlociu, estimat la peste 3 000 de rachete, inclusiv modele concepute pentru a transporta focoase conventionale si nucleare, potrivit expertilor.

Trei oficiali iranieni, care au cerut sa nu fie identificati deoarece nu erau autorizati sa vorbeasca public, au confirmat ca Modarres si Khojir sunt extinse pentru a stimula productia de rachete balistice conventionale.

Un al doilea oficial iranian a declarat ca unele dintre noile cladiri ar permite, de asemenea, dublarea productiei de drone. Dronele si componentele rachetelor ar fi vandute Rusiei, dronele ar fi furnizate Houthis si rachetele Hezbollah, a adaugat sursa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: