Iranul spune ca l-a executat pe liderul unei retele de proxenetism

externe

Justitia iraniana a anuntat, sambata, ca l-a executat pe seful unei retele de proxenetism, care trafica femei iraniene in tarile vecine, potrivit Reuters.

Shahrooz Sokhanvari, cunoscut sub numele de „Alex”, ar fost liderul unei „retele de escorta si trafic de femei si fete iraniene in unele tari din regiune”, a informat agentia de presa Mizan a sistemului judiciar.

Sokhanvari ar fi fost executat sambata dimineata „pentru infractiunea de trafic de persoane in scop de prostitutie”.

Presa iraniana a raportat in 2020 ca „Alex” a fost retinut in Malaezia in coordonare cu Interpol si adus in Iran. El a fost condamnat la moarte in septembrie 2021 sub acuzatia de „coruptie pe pamant”, un termen pe care autoritatile iraniene il folosesc pentru a se referi la o gama larga de infractiuni, inclusiv cele legate de morala.

Agentia de presa activista HRANA a declarat ca mai multe femei au fost, de asemenea, arestate in acelasi caz si s-au confruntat cu acuzatii grave.

Executiile inregistrate in Iran au crescut de la 314 in 2021 la 576 in 2022, pe locul doi dupa China, a declarat Amnesty International intr-un raport de saptamana aceasta.

Doua femei au fost condamnate la moarte in urma cu doi ani sub acuzatia de „coruptie pe pamant” si trafic de persoane. Cu toate acestea, avocatii au spus ca acele femei erau activiste pentru drepturile LGBT.

Administratia fostului presedinte american Donald Trump a adaugat Iranul in 2017 pe o lista a statelor acuzate ca nu au reprimat traficul de persoane. Doi ani mai tarziu, Departamentul de Stat al SUA a desemnat din nou Iranul drept asa-numita tara de nivel 3, clasamentul raportului pentru tarile care fac cel mai putin pentru a combate infractiunea.

Conform Legii SUA pentru Protectia Victimelor Traficului de Persoane din 2000, Statele Unite nu furnizeaza asistenta fara caracter umanitar si care nu are legatura cu comertul unei tari care nu respecta standardele minime pentru eliminarea traficului si nu depune eforturi pentru a face acest lucru.

„Guvernul Iranului nu indeplineste pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului si nu depune eforturi semnificative pentru a face acest lucru”, a spus Departamentul de Stat in raportul sau din 2019.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: