Iranul spune ca va da discutiilor cu SUA despre planurile nucleare o „sansa reala”. Trump a amenintat cu bombardamente

externe

Iranul a declarat, vineri, ca acorda discutiilor la nivel inalt cu Statele Unite sambata „o sansa reala”, dupa ce presedintele Donald Trump a amenintat cu bombardamente daca discutiile esueaza, potrivit Reuters.

Trump a facut luni un anunt surpriza privind inceperea unor discutii intre Washington si Teheran in Oman, un stat din Golf care a mediat inainte intre Occident si Republica Islamica.

Revenirea in ianuarie la Casa Alba a lui Trump, care in primul sau mandat a retras SUA dintr-un acord cu Teheranul incheiat in 2015, a adus din nou o abordare mai dura fata de o putere din Orientul Mijlociu al carei program nuclear Israelul, aliatul Washingtonului, il considera o amenintare existentiala.

In acelasi timp, Iranul si grupurile aliate au fost slabite de ofensivele militare pe care Israelul le-a lansat in regiune, inclusiv atacurile aeriene in Iran.

Presa de stat iraniana a declarat ca discutiile vor fi conduse de ministrul de Externe Abbas Araqchi si de trimisul special al SUA Steve Witkoff, cu medierea ministrului omanez de Externe, Badr al-Busaidi.

Ministerul iranian de Externe a declarat vineri ca SUA ar trebui sa aprecieze decizia Republicii Islamice de a se angaja in discutii, in ciuda a ceea ce a numit „comportament agresiv” al Washingtonului.

„Sambata dorim sa evaluam intentia si hotararea celeilalte parti. Cu seriozitate si atentie, oferim diplomatiei o sansa reala”, a postat purtatorul de cuvant Esmaeil Baghaei pe X.

„Fara amenintari si intimidare din partea americana, exista o buna posibilitate de a ajunge la un acord. Respingem orice agresiune si constrangere”, a declarat ministrul adjunct de Externe iranian Majid Takht-e Ravanchi potrivit agentiei de presa ISNA.

Atacurile aeriene ale SUA asupra rebelilor houthi din Yemen, care sunt aliniati cu Iranul si care au lovit caile maritime internationale din Marea Rosie in sprijinul Hamas, au starnit speculatii ca Washingtonul s-ar putea pregati sa atace Iranul.

Intre timp, Israelul si-a reluat campania militara devastatoare impotriva Hamas, sprijinit de Iran, dupa cateva saptamani de armistitiu, iar incetarea focului cu militia Hezbollah libaneza sustinuta de Iran ramane fragila.

Iranul a respins negocierile directe cu Washingtonul inainte ca Trump sa anunte pe 30 martie ca „In cazul in care nu se ajunge la un acord, vor avea loc bombardamente cum nu au mai vazut vreodata”.

Propuneri „importante si practice” au fost pregatite de partea iraniana in cautarea unui acord „real si echitabil”, a declarat Ali Shamkhani, consilier al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, intr-o postare pe X. „Daca Washingtonul vine la discutii cu intentii sincere si cu vointa reala de a ajunge la un acord, calea catre un acord va fi clara si neteda”, a adaugat Shamkhani.

De cand Trump a retras SUA din acordul din 2015 care a oprit activitatea de imbogatire a uraniului a Iranului, considerand ca acordul este profund viciat, Teheranul a acumulat un stoc de uraniu rafinat la niveluri apropiate de ceea ce ar fi potrivit pentru combustibilul bombelor nucleare.

Iranul a convenit in acordul incheiat in timpul administratiei presedintelui american Barack Obama sa-si limiteze strict activitatea de imbogatire in schimbul ridicarii sanctiunilor economice globale.

Teheranul afirma ca programul sau este exclusiv in scopuri energetice pasnice, dar Occidentul spune ca depaseste cu mult orice cerinte civile si suspecteaza ca Teheranul cauta in secret sa dezvolte capacitatea de arme nucleare.

O confuzie a aparut dupa ce Trump a anuntat ca discutiile dintre adversarii geopolitici de lunga durata vor fi directe, in timp ce Iranul a insistat ca vor fi indirecte, omanezii actionand ca mediatori.

Shamkhani a spus ca Araqchi se indreapta spre Oman cu „autoritate deplina” pentru discutii indirecte.

SUA si Iranul au purtat discutii indirecte in timpul mandatului presedintelui Joe Biden, care s-a incheiat in ianuarie, dar au inregistrat progrese nesemnificative sau deloc. Ultimele negocieri directe cunoscute intre cele doua guverne au fost in timpul mandatului lui Barack Obama.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: