externe

Iranul va livra noi rachete si drone Rusiei, sfidand Occidentul: „Unde sunt folosite nu este problema vanzatorului”

Iranul a promis ca va furniza Rusiei rachete sol-sol si noi cantitati de drone, au declarat doi oficiali iranieni de rang inalt, o miscare care este de natura sa infurie Statele Unite ale Americii si alte puteri occidentale, transmite Reuters.

Astfel, un acord in acest sens fost convenit pe 6 octombrie, cand prim-vicepresedintele iranian Mohammad Mokhber, doi oficiali de rang inalt din cadrul Garzii Revolutionare Iraniene si un oficial din cadrul Consiliului Suprem de Securitate Nationala au vizitat Moscova pentru discutii cu Rusia despre livrarea armelor.

„Rusii cerusera mai multe drone si acele rachete balistice iraniene cu o precizie imbunatatita, in special familia de rachete Fateh si Zolfaghar”, a declarat unul dintre diplomatii iranieni.

Diplomatii iranieni au respins afirmatiile oficialilor occidentali potrivit carora astfel de transferuri incalca o rezolutie din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU.

„Unde sunt folosite nu este problema vanzatorului. Noi nu luam partea Occidentului in criza ucraineana, asa cum o face Occidentul. Vrem sa se puna capat crizei prin mijloace diplomatice”, a declarat unul dintre diplomatii iranieni.

Ucraina a raportat in ultimele saptamani o serie de atacuri rusesti cu ajutorul dronelor Shahed-136 de fabricatie iraniana. Iranul a negat ca a furnizat dronele Rusiei, in timp ce Kremlinul a negat marti ca fortele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.

Intrebat daca Rusia a folosit drone iraniene in campania sa din Ucraina, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Kremlinul nu are informatii despre utilizarea acestora.

Aparitia rachetelor iraniene, pe langa dronele din arsenalul Moscovei in razboiul cu Ucraina, ar creste tensiunile dintre Iran si Statele Unite si alte puteri occidentale.

EXPEDIERE „IN CURAND, FOARTE CURAND”

Departamentul de Stat al SUA a apreciat ca drone iraniene au fost folosite luni intr-un atac la ora de varf a diminetii asupra capitalei ucrainene Kiev. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Karinne Jean-Pierre, a acuzat, de asemenea, Teheranul ca a mintit atunci cand a declarat ca dronele iraniene nu sunt folosite de Rusia in Ucraina.

Un diplomat european a declarat ca evaluarea tarii sale este ca Rusia intampina mai multe dificultati in a-si produce singura armament, avand in vedere sanctiunile impuse sectorului sau industrial, astfel ca apeleaza la importuri de la parteneri precum Iran si Coreea de Nord, potrivit Reuters.

Intrebat despre vanzarile de rachete sol-sol iraniene catre Rusia, un oficial militar american de rang inalt a oferit un raspuns surprinzator, potrivit analistilor: „Nu am nimic de furnizat in acest moment in ceea ce priveste daca acest lucru este sau nu corect in acest moment”.

Suparati de sanctiunile economice occidentale, conducatorii iranieni sunt dornici sa consolideze legaturile strategice cu Rusia impotriva unui bloc emergent, sustinut de SUA, al tarilor arabe din Golf si al Israelului, care ar putea schimba balanta puterii in Orientul Mijlociu in detrimentul republicii islamice.

De asemenea, conducatorii iranieni se afla sub presiunea demonstratiilor nationale care au fost declansate de moartea in arest a unei femei de 22 de ani, retinuta pentru „tinuta necorespunzatoare”.

Mai multe state din Uniunea Europeana au cerut luni sanctiuni impotriva Iranului din cauza furnizarii de drone catre Rusia, in timp ce blocul comunitar a convenit asupra unui set separat de sanctiuni privind reprimarea tulburarilor de catre Teheran.

„Ei (rusii) au vrut sa cumpere sute de rachete de la noi, chiar si rachete cu raza medie de actiune, dar noi le-am spus ca putem livra in curand cateva sute din rachetele cu raza scurta de actiune, cu raza de actiune sol-sol, solicitate de ei, Zolfaghar si Fateh 110”, a declarat unul dintre oficialii din domeniul securitatii.

„Nu pot sa va dau data exacta, dar in curand, foarte curand, acestea vor fi livrate in 2 sau 3 transporturi.”

Moscova a cerut in mod specific rachete cu raza scurta de actiune, Fateh 110 si Zolfaghar, iar transportul va avea loc in maximum 10 zile, a declarat un alt diplomat iranian.

DRONE DE ATAC

Miza este mare pentru Iran, care a negociat cu statele occidentale pentru a revigora un acord din 2015 care prevedea reducerea sanctiunilor impuse Teheranului in schimbul limitarii activitatii sale nucleare.

Discutiile au intrat in impas, iar orice dispute intre Teheran si puterile occidentale cu privire la vanzarile de arme catre Rusia sau la represiunea impotriva tulburarilor sociale ar putea slabi eforturile de a se ajunge la un acord.

Statele Unite sunt de acord cu evaluarile britanice si franceze potrivit carora furnizarea de drone de catre Iran Rusiei ar incalca o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU care a aprobat acordul din 2015, a declarat luni purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

Oficialul occidental, care a refuzat sa fie identificat din cauza naturii sensibile a problemei, a declarat ca, la fel ca dronele, transferurile de rachete ar incalca si ele rezolutia 2231 a ONU.

Mai multi oficiali iranieni de rang inalt sunt indignati de sanctiunile „nedrepte” planificate impotriva Iranului din cauza livrarilor sale de arme catre Rusia, a declarat cel de-al doilea diplomat.

In septembrie, Teheranul a refuzat o solicitare a presedintelui Vladimir Putin privind furnizarea de drone de atac sofisticate cu raza lunga de actiune Arash 2 ale Iranului, au declarat trei oficiali iranieni pentru Reuters.

Intrebat care a fost motivul refuzului, unul dintre oficiali a citat mai multe aspecte, inclusiv „unele probleme tehnice”.

„De asemenea, comandantii Garzilor (Revolutionare) erau ingrijorati ca, daca Rusia foloseste aceasta drona Arash 2 in Ucraina, americanii ar putea avea acces la tehnologia noastra”.

Urmareste-ne si pe:
Darie Luca

Recent Posts

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

14 minute ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

26 de minute ago

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

O oră ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

3 ore ago

Pelerinajul de Rusaliile catolice de la Sumuleu Ciuc. Unii pelerini au facut peste 1000 de kilometri

Numeroase grupuri de pelerini se indreapta, sambata dimineata, spre Sumuleu Ciuc, pentru a participa la…

46 de minute ago