Irlanda de Nord numeste o nationalista irlandeza in functia de prim-ministru, pentru prima data in istorie. Ea vrea sa uneasca Irlanda de Nord cu Irlanda

externe

michelle o'neil, irlanda de nord

Parlamentul Irlandei de Nord a numit sambata, pentru prima data, un politician nationalist irlandez in functia de prim-ministru, o etapa istorica intr-un stat infiintat in urma cu un secol pentru a asigura dominatia unionistilor pro-britanici, relateaza CNBC.

Numirea lui Michelle O’Neill, rezultatul intarziat al alegerilor din 2022, este cel mai recent semn al ascensiunii in regiunea britanica a partidului Sinn Fein, care a declarat ca visul sau suprem de a avea o Irlanda unita este „la indemana”.

Numirea a avut loc in timp ce rivalul pro-britanic al Sinn Fein, Partidul Democratic Unionist (DUP), a pus capat in mod oficial unui boicot de doi ani, dupa ce a incheiat un acord cu guvernul britanic pentru a atenua frictiunile comerciale post-Brexit.

„Aceasta este o zi istorica ce reprezinta un nou inceput”, a declarat O’Neill, in varsta de 47 de ani, in fata Parlamentului. „Ii voi servi pe toti in mod egal”, a dat ea asigurari.

„Imi pare rau pentru toate vietile pierdute in timpul conflictului, fara exceptie”, a adaugat O’Neill.

Ministrul britanic pentru aceasta regiune, Chris Heaton-Harris, a declarat ca validarea guvernului reprezinta o „zi mare pentru Irlanda de Nord”.

O’Neill reprezinta o schimbare pentru noua generatie de politicieni Sinn Fein care nu sunt direct implicati in conflictul sangeros din regiune, intre nationalistii irlandezi care doresc o Irlanda unita si unionistii pro-britanici care doresc sa ramana in Regatul Unit.

Ca fosta aripa politica a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), Sinn Fein a fost mult timp respins de catre clasa politica de ambele parti ale frontierei.

In jurul cladirii Parlamentului a fost asigurata o securitate intensa, dar nu au existat probleme.

Opozitia fata de numirea lui O’Neill a fost condusa de partidul Vocea Unionista Traditionala, care a respins acordul comercial al DUP.

„Avem un prim-ministru Sinn Fein, dar nu in numele meu si nici in numele a mii de unionisti care nu se vor pleca niciodata in fata IRA Sinn Fein”, a declarat Jim Allister, deputat al TUV.

In timp ce Sinn Fein a vorbit in aceasta saptamana despre perspectiva unitatii, toti politicienii din Irlanda de Nord se afla sub o presiune intensa pentru a obtine rezultate in ceea ce priveste problemele de baza, dupa doi ani de pauza in care s-a acumulat presiune asupra serviciilor publice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: