Irlanda elimina majoritatea restrictiilor. Prim-ministrul: „Am trecut peste furtuna Omicron. Astazi este o zi buna”

externe

Irlanda elimina sambata aproape toate restrictiile privind COVID-19, dupa ce a trecut prin „furtuna variantei Omicron”, care a dus la o crestere masiva a infectiilor, a declarat premierul Micheal Martin intr-un discurs citat de Reuters.

Irlanda a inregistrat saptamana trecuta a doua cea mai mare rata de incidenta a COVID-19 din Europa, dar si una dintre cele mai mari rate ale vaccinarii cu booster de pe continent, ceea ce a contribuit la mentinerea numarului de persoane grav bolnave cu mult sub varful anterior.

„Am trecut peste furtuna Omicron”, a declarat Martin in discursul televizat de vineri, in care a spus ca vaccinurile booster au „transformat complet” situatia din tara.

„Am stat aici si v-am vorbit in cateva zile foarte intunecate. Dar astazi este o zi buna”, a spus el.

Tara a fost una dintre cele mai precaute din Uniunea Europeana in ceea ce priveste riscurile legate de COVID-19, instituind unele dintre cele mai vechi restrictii de calatorie si cazare.

Dar, in urma sfaturilor primite de la oficialii din domeniul sanatatii publice, guvernul a decis ca barurile si restaurantele nu vor mai fi nevoite sa inchida la ora 20.00, o restrictie instituita la sfarsitul anului trecut, cand a lovit valul Omicron, sau sa ceara clientilor dovada vaccinarii.

De asemenea, salile de spectacole in interior si in aer liber vor reveni la capacitate maxima.

Oamenii vor trebui sa poarte in continuare masti in transportul public si in magazine pana la sfarsitul lunii februarie, a declarat Martin.

Sectorul hotelier irlandez, care a fost deosebit de afectat de unul dintre cele mai dure regimuri de izolare din Europa, a salutat decizia.

„Entuziasmul este palpabil”, a declarat restaurantul Las Tapas De Lola din Dublin intr-o postare pe Twitter in care a spus ca a inregistrat o crestere a rezervarilor in asteptarea noilor reguli.

Postul de radio RTE a transmis imagini cu clientii barurilor aclamand discursul lui Martin.

In timp ce economia si-a revenit rapid anul trecut, aproximativ o treime dintre angajatori au ales sa amane plata impozitelor, iar salariile unui lucrator din 12 sunt inca sustinute de un sistem de subventii de stat care urmeaza sa se incheie in aprilie.

Schimbarile au readus Irlanda in linie cu Irlanda de Nord, aflata sub control britanic, care a avut restrictii mai putin severe de Craciun si care a fost de acord sa elimine joi permisele de vaccinare si sa redeschida cluburile de noapte saptamana viitoare.

Mai mult despre:

Comentarii: