Isarescu indrazneste sa arate cat de dezastruoase sunt politicile economice ale PSD: „Crestere accelerata a inflatiei. Romania, singura din regiune care se confrunta cu asa ceva”

news

mugur-isarescu

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost obligata sa majoreze de doua ori dobanda de politica monetara din cauza cresterii accelerate a inflatiei, cu efecte ample asupra mediului economic, in conditiile in care deficitul de cont curent si deficitul bugetar au crescut mai mult decat in tarile din regiune, iar presiunea pe deprecierea monedei nationale a fost semnificativa, a afirmat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul sedintei Comisiei economice, industrii si servicii a Senatului, avand ca tema ”Evolutia inflatiei si implicatiile pentru economia Romaniei”.

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna februarie la 4,72%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

BNR a crescut, recent, pentru a doua oara in acest an, rata dobanzii de politica monetara de la 2% la 2,25% pe an.

”Cresterea inflatiei a necesitat majorari ample ale ratei politicii monetare, cu efecte asupra mediului economic. In alte tari din regiune, ratele au ramas neschimbate sau au crescut marginal. (…) In alte state din regiune, rata inflatiei se afla in interiorul intervalului tintit de bancile centrale”, a afirmat Isarescu, citat de news.ro.

Guvernatorul a atras atentia ca, spre deosebire de alte tari din regiune, Romania s-a confruntat cu o crestere semnificativa atat a deficitului de cont curent, cat si a deficitului bugetar, evolutii care au pus presiune pe deprecierea monedei nationale.

”Presiunea pe deprecierea monedei nationale este inca un argument pentru intarirea politicii monetare. Stabilizarea cursului de schimb nu se poate face la orice dobanda”, a explicat Isarescu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: