Isarescu le-a explicat ca unor cretini, lui Tariceanu si lui Daniel Zamfir: „Dati-mi voie sa va spun ce e ROBOR” – Video

news

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este prezent, marti, in Comisia economica a Senatului pentru a le explica lui Daniel Zamfir si Calin Popescu Tariceanu ce este si cum fucntioneaza ROBOR. Isarescu a folosit un ton ironic, dupa ce a fost acuzat de „manipularea” ROBOR.

Tariceanu a tinut mortis sa fie si el prezent la sedinta. „Exista suspiciuni ca ROBOR-ul a fost manipulat si ele trebuie elucidate. Un alt aspect este legat de nivelul ridicat al ROBOR-ului. Putem face ceva sa aducem lucrurile intr-un culoar mai rezonabil, mai aproape de realitate?”, a atacat Tariceanu.

Daniel Zamfir i-a tinut isonul, acuzandu-l pe Isarescu ca a crescut intentionat ROBOR-ul si lansand atacuri sub centura: ”Azi nu vom discuta nici despre bonusul de pensionare pe care l-ati incasat, desi nu v-ati pensionat, nici despre posibilul conflict de interese legat de vinul produs de familia dvs, discutam doar despre ROBOR si inflatie”.

Mugur Isarescu nu s-a lasat impresionat de atacuri si le-a explicat rabdator celor doi, cu un ron ironic, alfabetul bancar.

„Am observat ca aveti nelamuriri, dati-mi voie sa va spun ce e ROBOR. (…) E un indice al pietei interbancare, piata formata din banci. Sunt vreo 40 de banci. Alimentarea cu lichiditate a economiei se face prin aceasta piata interbancara si aceste banci. BNR nu are nici un cont pe persoana fizica. Ce se numeste alimentarea cu lichiditate – sau cu bani pe intelesul dvs. – se face prin aceasta piata. Bancile ranzactioneaza intre ele. Este numai intre banci, deci acest ROBOR, dobanda la care fac ele tranzactii, e o intelegere intre ele.

Dupa calculele dvs, ROBOR a crescut de 4 ori, inflatia de 60 de ori. E absolut normala cresterea ROBOR avand in vedere cresterea inflatiei, a deficitelor. ROBOR e o dobanda stabilita intre banci. Exista riscul ca ROBOR sa fie de tip cartelar? Noi spunem nu. La intrebarea daca a fost manipulat, noi spunem nu, nu a fost manipulat”, a declarat Isarescu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: